Czekoladowy jogurtowiec
Kruchy spód i delikatna, puszysta pianka, udekorowane czekoladą. Nic dodać, nic ująć.
Składniki: 100 g biszkoptów, 50 g masła, 2 płaskie łyżeczki kakao. Masa czekoladowa: 500 g jogurtu greckiego w temperaturze pokojowej, 100 g gorzkiej czekolady o zawartości 74 proc. kakao, 100 g cukru, 2 łyżki domowego cukru waniliowego, 14 g żelatyny, 4 łyżki soku z pomarańczy, czekolada do dekoracji.
Przygotowanie: biszkopty drobno pokruszyć, masło roztopić, przestudzić i wymieszać z ciasteczkami k kakao. Tak przygotowaną masą wyłożyć dno tortownicy (o średnicy 23 cm). Włożyć do schłodzenia do lodówki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić i stopniowo połączyć z jogurtem. Do czekoladowe masy wsypać oba cukru i wymieszać. Żelatynę rozpuścić w soku wyciśniętym z pomarańczy, delikatnie podgrzewając mieszanką w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Do ostudzonej żelatyny dodać 2 łyżki masy czekoladowe, a następnie połączyć z resztą masy. Czekoladową masę wylać do tortownicy i schłodzić przez kilka godzin (najlepiej włożyć do lodówki na całą noc. Przed podaniem udekorować startą lub posiekaną czekoladą.