Czekoladowe słodkości bez pieczenia
Mus czekoladowy
None
Czekolada, szczególnie ta o wysokiej zawartości kakao, to jeden z produktów, które skutecznie poprawiają humor i mają duże grono fanów. Oczywiście najchętniej jadamy ją jako główny składnik pysznych tortów, ale sprawdzi się też do deserów i ciast bez pieczenia. Oto kilka propozycji, wśród których znajdziecie przysmak PRL, praliny i puszystą piankę.
*Składniki: *300 g śmietany kremówki do deserów, 200 g gorzkiej czekolady, 2 żółtka, 5-6 łyżeczek cukru.
Przygotowanie: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, mieszając od czasu do czasu. W tym czasie połączyć żółtka z cukrem, a śmietanę ubić prawie na sztywno. Masę jajeczno-cukrową dodać do śmietany, miksując na niskich obrotach. Następnie dodawać powoli roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę. Wstawić do lodówki na około godzinę, aby całość nabrała odpowiedniej konsystencji.