Czekoladowe słodkości bez pieczenia

None

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 5Mus czekoladowy

Obraz
© Shutterstock.com

Czekolada, szczególnie ta o wysokiej zawartości kakao, to jeden z produktów, które skutecznie poprawiają humor i mają duże grono fanów. Oczywiście najchętniej jadamy ją jako główny składnik pysznych tortów, ale sprawdzi się też do deserów i ciast bez pieczenia. Oto kilka propozycji, wśród których znajdziecie przysmak PRL, praliny i puszystą piankę.

*Składniki: *300 g śmietany kremówki do deserów, 200 g gorzkiej czekolady, 2 żółtka, 5-6 łyżeczek cukru.

Przygotowanie: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, mieszając od czasu do czasu. W tym czasie połączyć żółtka z cukrem, a śmietanę ubić prawie na sztywno. Masę jajeczno-cukrową dodać do śmietany, miksując na niskich obrotach. Następnie dodawać powoli roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę. Wstawić do lodówki na około godzinę, aby całość nabrała odpowiedniej konsystencji.

/ 5Blok czekoladowy jak salami

Obraz
© Shutterstock.com

Klasyk, który jednym kojarzy się miło z dzieciństwem, a innym z jednym z nielicznych słodkich przysmaków PRL.

Składniki: 500 g mleka w proszku, 250 g margaryny do pieczenia, 1/2 szklanki wody, 1 szklanka cukru, 200 g herbatników, 4 łyżki ciemnego kakao, posiekana czekolada mleczna lub gorzka. Opcjonalnie: posiekane orzechy lub bakalie.

Przygotowanie: w garnku podgrzać wodę, cukier i margarynę. Gdy się zagotują, zdjąć z palnika i wsypać mleko w proszku. Energicznie wymieszać do połączenia składników. Wsypać kakao, a następnie wymieszać i dodać pokruszone herbatniki posiekaną czekoladę itp. Doskonale sprawdzą się też: skórka pomarańczowa, rodzynki, żurawina, wiśnie. Blok czekoladowy wlać do keksówki, przestudzić, a następnie włożyć na kilka godzin do lodówki. Podawać w formie grubszych plastrów.

/ 5Piszinger, czyli andruty z czekoladą i makiem

Obraz
© Shutterstock.com

To kolejny deser sprzed lat, który nie wymaga skomplikowanych składników. Oprócz klasycznego kremu czekoladowego czy kakaowego, warto urozmaicić masę o mak. Taki przysmak sprawdzi się też na święta.

Składniki: 1 opakowanie wafli (andrutów), 1 mała puszka masy makowej, krem czekoladowy.

Przygotowanie: na pierwszym waflu rozsmarować masę makową i przykryć go następnym waflem. Po dociśnięciu, posmarować masą czekoladową. Czynność powtórzyć, a na samym końcu ułożyć wafel i docisnąć. Wstawić do lodówki na minimum pół godziny. Podawać w kawałkach.

/ 5Czekoladowy jogurtowiec

Obraz
© Shutterstock.com

Kruchy spód i delikatna, puszysta pianka, udekorowane czekoladą. Nic dodać, nic ująć.

Składniki: 100 g biszkoptów, 50 g masła, 2 płaskie łyżeczki kakao. Masa czekoladowa: 500 g jogurtu greckiego w temperaturze pokojowej, 100 g gorzkiej czekolady o zawartości 74 proc. kakao, 100 g cukru, 2 łyżki domowego cukru waniliowego, 14 g żelatyny, 4 łyżki soku z pomarańczy, czekolada do dekoracji.

Przygotowanie: biszkopty drobno pokruszyć, masło roztopić, przestudzić i wymieszać z ciasteczkami k kakao. Tak przygotowaną masą wyłożyć dno tortownicy (o średnicy 23 cm). Włożyć do schłodzenia do lodówki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić i stopniowo połączyć z jogurtem. Do czekoladowe masy wsypać oba cukru i wymieszać. Żelatynę rozpuścić w soku wyciśniętym z pomarańczy, delikatnie podgrzewając mieszanką w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Do ostudzonej żelatyny dodać 2 łyżki masy czekoladowe, a następnie połączyć z resztą masy. Czekoladową masę wylać do tortownicy i schłodzić przez kilka godzin (najlepiej włożyć do lodówki na całą noc. Przed podaniem udekorować startą lub posiekaną czekoladą.

/ 5Pralinki czekoladowe

Obraz
© Shutterstock.com

A na koniec proste i pyszne praliny. To sprawdzony pomysł na prezent lub elegancką przekąskę do kawy.

Składniki: 1/2 szklanki suszonych śliwek (bez pestek), 1/2 szklanki daktyli (bez pestek), szklanka orzechów pekan, 1/2 szklanki kakao, 3 łyżki syropu klonowego albo miodu.

Przygotowanie: wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować na jednolitą masę - suszone owoce powinny być porządnie zmiksowane, a całość powinna mieć konsystencję gładkiej pasty. Łyżeczką nabierać porcję masy i w dłoniach formować kulki. Obtoczyć w kakao.

Wybrane dla Ciebie
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem
Pokrusz i zalej wrzątkiem. Pomoże schudnąć i pozbyć się wzdęć
Pokrusz i zalej wrzątkiem. Pomoże schudnąć i pozbyć się wzdęć
Kefir i maślanka. Co tak naprawdę jest zdrowsze dla naszych jelit?
Kefir i maślanka. Co tak naprawdę jest zdrowsze dla naszych jelit?
Polacy jesienią i zimą piją ją litrami. Znany dietetyk mówi, że powoduje stany zapalne
Polacy jesienią i zimą piją ją litrami. Znany dietetyk mówi, że powoduje stany zapalne
Przyprawa znana z pierników działa kojąco na obciążone jelita. Połącz z tym naparem
Przyprawa znana z pierników działa kojąco na obciążone jelita. Połącz z tym naparem