Blok czekoladowy jak salami
Klasyk, który jednym kojarzy się miło z dzieciństwem, a innym z jednym z nielicznych słodkich przysmaków PRL.
Składniki: 500 g mleka w proszku, 250 g margaryny do pieczenia, 1/2 szklanki wody, 1 szklanka cukru, 200 g herbatników, 4 łyżki ciemnego kakao, posiekana czekolada mleczna lub gorzka. Opcjonalnie: posiekane orzechy lub bakalie.
Przygotowanie: w garnku podgrzać wodę, cukier i margarynę. Gdy się zagotują, zdjąć z palnika i wsypać mleko w proszku. Energicznie wymieszać do połączenia składników. Wsypać kakao, a następnie wymieszać i dodać pokruszone herbatniki posiekaną czekoladę itp. Doskonale sprawdzą się też: skórka pomarańczowa, rodzynki, żurawina, wiśnie. Blok czekoladowy wlać do keksówki, przestudzić, a następnie włożyć na kilka godzin do lodówki. Podawać w formie grubszych plastrów.