Mus czekoladowy
*Składniki: *160 g gorzkiej czekolady, 4 łyżki cukru, 4 jajka, 1/2 łyżeczki soli.
Przygotowanie: czekoladę posiekać i rozpuścić w tzw. kąpieli wodnej (umieszczając metalową miskę na garnku z gotującą się wodą, raz po raz mieszając). Oddzielić żółtka od białek - te drugie włożyć na kilka minut do lodówki. Żółtka utrzeć z cukrem na gładki i puszysty krem, a następne delikatnie połączyć z ostudzoną, ale nadal płynną czekoladą. Białka ubić z solą na sztywną pianę i stopniowo dodawać do masy czekoladowej. Całość wymieszać raz jeszcze i przełożyć do niskich szklanek. Mus schłodzić minimum godzinę w lodówce, a przed podaniem dodać sezonowe owoce np. maliny i porzeczki. Ważne: wszystkie składniki do przygotowania musu muszą być w temperaturze pokojowej.