Szczaw w domowych przetworach
Składniki: ok. 1 kg szczawiu, łyżeczka soli. kilka łyżek wody.
*Przygotowanie: *szczaw zbieramy w bezdeszczowy dzień, w ogrodzie albo na łące. Zrywamy same listki, tylko bardzo młode razem z ogonkami. W domu dokładnie przebieramy usuwając liście nadpsute, resztki trawy i innych roślin. Dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Kroimy w paseczki lub mielimy. Do rondla wlewamy kilka łyżek wody i partiami dorzucamy szczaw, raz po raz mieszając. Kiedy już całość się zagotuje, dodajemy sól i jeszcze chwilę gotujemy. Wrzący nakładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia odwracając do góry dnem. Tak przygotowany szczaw wystarczy zimą dołożyć do wywaru mięsno-jarzynowego, zabielić śmietaną, dodać jajko na twardo i pyszna zupa gotowa.
mp/WP Kuchnia