Brownie z batatów
Ciasto bez glutenu i bez cukru? Tak to możliwe, na dodatek, muszę wam przyznać, że jest naprawdę smaczne.
Składniki: 0,5 kg upieczonych batatów, 200 g daktyli bez pestek, 4 łyżki kakao, 3 łyżki oleju kokosowego, 4 łyżki mąki kokosowej, 3 duże jajka, łyżeczka sody oczyszczonej, szczypta soli.
Przygotowanie: upieczone bataty pokrój w kostkę, daktyle zalej ciepłą wodą i odstaw na 10-15 minut. Po tym czasie odcedź je i przełóż do miski. Dodaj bataty, rozpuszczony olej kokosowy, kakao, sól, mąkę i sodę. Zmiksuj wszystko na gładką masę. Dodaj jajka i wymieszaj. Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Brownie piecz przez 35 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st.