Przepis na dwukolorowe ciasto z nektarynkami
Składniki: 4 jajka, szklanka cukru, 3/4 szklanki oleju rzepakowego, 3/4 szklanki maślanki, 3 szklanki mąki pszennej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki kakao, 800 g obranych ze skórki nektarynek.
Przygotowanie:
Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek, a następnie ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, dodawaj stopniowo cukier. Żółtka utrzyj z sokiem z cytryny i wlej je powoli do słodkiej piany. Teraz porcjami wlej olej, maślankę i wszystko dokładnie wymieszaj. Do przesianej mąki dodaj proszek do pieczenia, dosyp ją do ciasta, cały czas mieszając, aż do chwili połączenia składników.
Teraz wlej połowę masy do wysmarowanej masłem formy do ciasta. Do pozostałej części dodaj kakao i wymieszaj, a następnie delikatnie wylej na jasne ciasto. Na wierzchu poukładaj pokrojone w półplasterki nektarynki, wstaw formę do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz ciasto przez 45-50 minut.