Zdrowe i smaczne owoce
Obok brzoskwiń nektarynki to niezaprzeczalnie jedne z symboli lata. Kuszą wspaniałym smakiem, piękną barwą i aromatem. Warto wprowadzić je do swojej diety, ponieważ są nie tylko przepyszne, ale także bardzo zdrowe. Nektarynka jest odmianą brzoskwini zwyczajnej. Obie są do siebie podobne, także pod względem wartości odżywczych. Różnicę stanowi brak charakterystycznej włochatej skórki w przypadku nektarynek oraz nieco odmienny smak.
Na ostatniej stronie galerii znajdziecie przepis na dwukolorowe ciasto z nektarynkami. Pyszne i efektowne.
Zobacz także wideo: Jak myć warzywa i owoce? Sprawdź, jak to robić, aby spożywać produkty bez zanieczyszczeń
Źródło zdrowia
Świetną wiadomością dla smakoszy nektarynek będzie fakt, że należą do grupy niskokalorycznych produktów. Mają niską wartość kaloryczną. W 100 g tych owoców znajdziemy tylko 46-48 kcal. Właśnie dlatego z powodzeniem mogą spożywać je osoby, które chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów. W porównaniu z brzoskwiniami nektarynki zawierają więcej cukrów prostych (6,3 g/100 g). Jednak oba owoce charakteryzuje niski indeks glikemiczny (35), czyli po ich spożyciu poziom glukozy we krwi nie wzrośnie znacząco.
Te letnie owoce zawierają także sporo błonnika pokarmowego (1,2 g/100 g). Wpływa on na pracę przewodu pokarmowego oraz kontrolę apetytu. Poprawia przemianę materii i sprawia, że po zjedzeniu tych owoców na dłużej towarzyszy nam uczucie sytości. Warto wiedzieć, że najwięcej tego składnika znajdziemy w skórce, dlatego nie powinniśmy obierać nektarynek przed zjedzeniem. Te letnie przysmaki zawierają także sporo potasu (ok. 200 mg/100 g). Pierwiastek ten jest bardzo ważny, ponieważ pomaga usunąć nadmiar wody z organizmu.
Nektarynka to także skarbnica witamin oraz pierwiastków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W jej składzie znajdziemy witaminy: C, E, te z grupy B, a także cały szereg składników odżywczych: beta-karoten, fosfor, magnez, żelazo, wapń, cynk, mangan i miedź.
Nektarynki idealne
Kupując nektarynki na bazarku lub w dyskoncie, zwróć uwagę na to, jak wyglądają. Owoce powinny mieć twardy lub tylko delikatnie miękki miąższ i gładką, błyszczącą skórkę bez przebarwień.
Dojrzałe nektarynki powinny mieć żółto-czerwony kolor skórki. Dojrzałe owoce mają miękki miąższ, ale skórka nie powinna uginać się pod naciskiem palca. Jeśli tak się dzieje, możesz być pewny, że owoc jest obity i zaczyna psuć się od środka.
Po przyniesieniu owoców do domu, przechowuj je w temperaturze pokojowej. Chyba że chcesz, by dłużej zachowały świeżość, połóż je w chłodnym, suchym i zacienionym miejscu.
Owocowa kuchnia
Nektarynki można jeść na surowo lub podać, np. jako składnik sałatki owocowej. Świetnie sprawdzają się również jako dodatek do koktajli owocowych. Można z nich przyrządzać smakowite sorbety. Wyśmienicie smakują także pieczone brzoskwinie.
Potrawy z nektarynkami powinniśmy przyrządzać krótko przed podaniem. W ten sposób możemy zapobiec utracie wartości odżywczych oraz ciemnieniu owoców. Najlepiej, jeśli będziemy kierować się zasadą: im bardziej przetworzony produkt, tym mniejsza jego wartość odżywcza. Brzoskwinie z puszki mają znacznie mniejszą zawartość składników mineralnych i witamin, za to dostarczają więcej kalorii niż świeże owoce.
Przepis na dwukolorowe ciasto z nektarynkami
Składniki: 4 jajka, szklanka cukru, 3/4 szklanki oleju rzepakowego, 3/4 szklanki maślanki, 3 szklanki mąki pszennej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki kakao, 800 g obranych ze skórki nektarynek.
Przygotowanie:
Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek, a następnie ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, dodawaj stopniowo cukier. Żółtka utrzyj z sokiem z cytryny i wlej je powoli do słodkiej piany. Teraz porcjami wlej olej, maślankę i wszystko dokładnie wymieszaj. Do przesianej mąki dodaj proszek do pieczenia, dosyp ją do ciasta, cały czas mieszając, aż do chwili połączenia składników.
Teraz wlej połowę masy do wysmarowanej masłem formy do ciasta. Do pozostałej części dodaj kakao i wymieszaj, a następnie delikatnie wylej na jasne ciasto. Na wierzchu poukładaj pokrojone w półplasterki nektarynki, wstaw formę do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz ciasto przez 45-50 minut.