Czas na nektarynki

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

/ 5Zdrowe i smaczne owoce

Obraz
© 123RF.COM

Obok brzoskwiń nektarynki to niezaprzeczalnie jedne z symboli lata. Kuszą wspaniałym smakiem, piękną barwą i aromatem. Warto wprowadzić je do swojej diety, ponieważ są nie tylko przepyszne, ale także bardzo zdrowe. Nektarynka jest odmianą brzoskwini zwyczajnej. Obie są do siebie podobne, także pod względem wartości odżywczych. Różnicę stanowi brak charakterystycznej włochatej skórki w przypadku nektarynek oraz nieco odmienny smak.

Na ostatniej stronie galerii znajdziecie przepis na dwukolorowe ciasto z nektarynkami. Pyszne i efektowne.

Zobacz także wideo: Jak myć warzywa i owoce? Sprawdź, jak to robić, aby spożywać produkty bez zanieczyszczeń

/ 5Źródło zdrowia

Obraz
© 123RF.COM

Świetną wiadomością dla smakoszy nektarynek będzie fakt, że należą do grupy niskokalorycznych produktów. Mają niską wartość kaloryczną. W 100 g tych owoców znajdziemy tylko 46-48 kcal. Właśnie dlatego z powodzeniem mogą spożywać je osoby, które chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów. W porównaniu z brzoskwiniami nektarynki zawierają więcej cukrów prostych (6,3 g/100 g). Jednak oba owoce charakteryzuje niski indeks glikemiczny (35), czyli po ich spożyciu poziom glukozy we krwi nie wzrośnie znacząco.

Te letnie owoce zawierają także sporo błonnika pokarmowego (1,2 g/100 g). Wpływa on na pracę przewodu pokarmowego oraz kontrolę apetytu. Poprawia przemianę materii i sprawia, że po zjedzeniu tych owoców na dłużej towarzyszy nam uczucie sytości. Warto wiedzieć, że najwięcej tego składnika znajdziemy w skórce, dlatego nie powinniśmy obierać nektarynek przed zjedzeniem. Te letnie przysmaki zawierają także sporo potasu (ok. 200 mg/100 g). Pierwiastek ten jest bardzo ważny, ponieważ pomaga usunąć nadmiar wody z organizmu.
Nektarynka to także skarbnica witamin oraz pierwiastków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W jej składzie znajdziemy witaminy: C, E, te z grupy B, a także cały szereg składników odżywczych: beta-karoten, fosfor, magnez, żelazo, wapń, cynk, mangan i miedź.

/ 5Nektarynki idealne

Obraz
© 123RF.COM

Kupując nektarynki na bazarku lub w dyskoncie, zwróć uwagę na to, jak wyglądają. Owoce powinny mieć twardy lub tylko delikatnie miękki miąższ i gładką, błyszczącą skórkę bez przebarwień.

Dojrzałe nektarynki powinny mieć żółto-czerwony kolor skórki. Dojrzałe owoce mają miękki miąższ, ale skórka nie powinna uginać się pod naciskiem palca. Jeśli tak się dzieje, możesz być pewny, że owoc jest obity i zaczyna psuć się od środka.
Po przyniesieniu owoców do domu, przechowuj je w temperaturze pokojowej. Chyba że chcesz, by dłużej zachowały świeżość, połóż je w chłodnym, suchym i zacienionym miejscu.

/ 5Owocowa kuchnia

Obraz
© 123RF.COM

Nektarynki można jeść na surowo lub podać, np. jako składnik sałatki owocowej. Świetnie sprawdzają się również jako dodatek do koktajli owocowych. Można z nich przyrządzać smakowite sorbety. Wyśmienicie smakują także pieczone brzoskwinie.

Potrawy z nektarynkami powinniśmy przyrządzać krótko przed podaniem. W ten sposób możemy zapobiec utracie wartości odżywczych oraz ciemnieniu owoców. Najlepiej, jeśli będziemy kierować się zasadą: im bardziej przetworzony produkt, tym mniejsza jego wartość odżywcza. Brzoskwinie z puszki mają znacznie mniejszą zawartość składników mineralnych i witamin, za to dostarczają więcej kalorii niż świeże owoce.

/ 5Przepis na dwukolorowe ciasto z nektarynkami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 4 jajka, szklanka cukru, 3/4 szklanki oleju rzepakowego, 3/4 szklanki maślanki, 3 szklanki mąki pszennej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki kakao, 800 g obranych ze skórki nektarynek.
Przygotowanie:
Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek, a następnie ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, dodawaj stopniowo cukier. Żółtka utrzyj z sokiem z cytryny i wlej je powoli do słodkiej piany. Teraz porcjami wlej olej, maślankę i wszystko dokładnie wymieszaj. Do przesianej mąki dodaj proszek do pieczenia, dosyp ją do ciasta, cały czas mieszając, aż do chwili połączenia składników.
Teraz wlej połowę masy do wysmarowanej masłem formy do ciasta. Do pozostałej części dodaj kakao i wymieszaj, a następnie delikatnie wylej na jasne ciasto. Na wierzchu poukładaj pokrojone w półplasterki nektarynki, wstaw formę do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz ciasto przez 45-50 minut.

Wybrane dla Ciebie
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny