Właściwości grzybów
- Wiedza na temat prozdrowotnych i odżywczych właściwości grzybów jest w naszym kraju dość niska. Panuje przekonanie, że jedyne czego nam dostarczają to smak i zapach. Jednak wyniki badań naukowych z ostatnich dwudziestu lat rzucają zupełnie nowe światło na grzyby - mówi ekspertka. - Naukowcy wielokrotnie dowiedli, że mają one liczne właściwości prozdrowotne. Grzyby mają działanie przeciwnowotworowe, immunostymulujące, przeciwoksydacyjne, ochronne dla serca i naczyń, obniżające poziom cholesterolu we krwi, przeciwbakteryjne, przeciwcukrzycowe oraz ochraniające wątrobę. Jak widać jest więc to cenny produkt na naszym stole.
Swoje działanie grzyby zawdzięczają licznym substancjom odżywczym. - Najcenniejsze są aminokwasy egzogenne, czyli niezbędne dla naszego organizmu, a grzyby - co jest rzadkością - zawierają je wszystkie. Są także bogatym źródłem sacharydów, wśród których najważniejsze są aktywne biologicznie polisacharydy - dodaje Ewelina Wieczorek. Kolejnym ważnym składnikiem grzybów są triterpenoidy. - To grupa substancji aktywnych, które działają przeciwwirusowo i hamują syntezę cholesterolu - wyjaśnia dietetyczka. Podobnie jak czosnek, grzyby działają też jak naturalny antybiotyk. Poza tym są doskonałym źródłem białka, a także cennych minerałów - przede wszystkim potasu, magnezu, wapnia i fosforu. Z pośród naszych leśnych gatunków, za najzdrowsze uważane są borowiki, maślaki i koźlarze czerwone, które na głowę biją popularną hodowlaną pieczarkę.