Galette z czereśniami
Składniki: 1 szklanka mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki razowej, 1 łyżka cukru trzcinowego, 1/2 łyżeczki soli, 8 łyżek zimnego masła, 2 łyżeczki soku z cytryny, 1/4 bardzo zimnej wody. 500 g czereśni, 2 łyżeczki soku pomarańczowego, 1 łyżka maki, 2 łyżki cukru trzcinowego. Nadzienie: 1/3 szklanki zmielonych migdałów, 1 kopiasta łyżka mąki, 3 łyżki cukru pudru, 1 łyżka miękkiego masła, 1 jajko rozmiar L. Dodatkowo: cukier puder, mięta do dekoracji.
Przygotowanie: mąki przesiać do miski, dodać sól, cukier i wymieszać. Połączyć z zimnym masłem, najlepiej za pomocą drewnianej łyżki. Uformować kulę i włożyć ją do lodówki na minimum godzinę. Czereśnie wydrylować i połączyć w misce z solą, sokiem pomarańczowym cukrem i mąką. Za pomocą miksera połączyć składniki na nadzienie. Masa powinna być kremowa. Ciasto rozwałkować (koło powinno mieć średnicę ok. 30 cm) i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środek nałożyć i rozprowadzić nadzienie, na nie nałożyć owoce i zawinąć brzegi, tworząc efektowne fałdy. Ciasto włożyć na 15 minut do lodówki. Jajko połączyć z wodą i pędzelkiem posmarować zewnętrzne krawędzie ciasta, a następnie posypać je cukrem. Piec w piekarniku wcześniej rozgrzanym do 200 stopni C, piec 45 minut. Studzić na kratce. Posypać cukrem pudrem.