Czas na czereśnie

To jeden ze skarbów lata, na który czeka niejeden Polak, a gdy się pojawiają, często znikają z torby jeszcze zanim doniesiemy je do domu. Szczyt sezonu na czereśnie przypada na czerwiec i lipiec, a ich zastosowanie w kuchni może zaskoczyć. Smakują bowiem zarówno w słodkich połączeniach, jak i w wytrawnych zestawach. W dodatku to wartościowe produkty, w których znajdziemy mnóstwo cennych dla nas składników. Specjalnie dla nas dietetyk Magdalena Mlącka wyjaśnia, dlaczego to tak polecane owoce i jak się z nimi obchodzić. Polecamy też sprawdzone i klasyczne przepisy na czereśnie.

Obraz

/ 9Kolor i smak lata

Obraz
© Shutterstock.com

To jeden ze skarbów lata, na który czeka niejeden Polak, a gdy się pojawiają, często znikają z torby jeszcze zanim doniesiemy je do domu. Szczyt sezonu na czereśnie przypada na czerwiec i lipiec, a ich zastosowanie w kuchni może zaskoczyć. Smakują bowiem zarówno w słodkich połączeniach, jak i w wytrawnych zestawach. W dodatku to wartościowe produkty, w których znajdziemy mnóstwo cennych dla nas składników. Specjalnie dla nas dietetyk Magdalena Mlącka wyjaśnia, dlaczego to tak polecane owoce i jak się z nimi obchodzić. Polecamy też sprawdzone i klasyczne przepisy na czereśnie.

/ 9Czereśnie - moc smaku i witamin

Obraz
© 123RF.COM

W sezonie powinny stanowić częstą pozycję w naszym jadłospisie. Ekspertka wyjaśnia, dlaczego warto jeść czereśnie i czy każdy bez obaw może po nie sięgać.

- Są doskonałym źródłem potasu, który usuwa z organizmu nadmiar soli i korzystnie wpływa na pracę serca oraz nerek. W owocach występują również witaminy z grupy B, a przede wszystkim witamina B5 oraz wapń, żelazo i jod. Regularne spożywanie czereśni ma także korzystny wpływ na stan i wygląd skóry, poprzez działanie oczyszczające. Warto pamiętać jednak, że mają dużo cukru, dlatego należy zachować ostrożność w spożywaniu ich przez cukrzyków. Surowych czereśni, z uwagi na to, że są ciężkostrawne, nie powinny spożywać osoby z wrażliwym przewodem pokarmowym i chorobą wrzodową. Nie powinniśmy także popijać ich wodą czy mlekiem, aby nie doprowadzić do tzw. rewolucji żołądkowych - radzi Magdalena Mlącka, dietetyk z Centrum Dietetycznego Naturhouse.

/ 9Jak wybrać smaczne i wartościowe czereśnie?

Obraz

Czym najlepiej kierować się kupując te owoce, aby mieć pewność, że będą nie tylko smaczne, ale i zdrowe?

- Najzdrowsze są owoce o ciemnoczerwonym zabarwieniu. Zawierają one najwięcej antocyjanów, czyli przeciwutleniaczy, zwalczających wolne rodniki. Tym samym zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory i opóźniają procesy starzenia się komórek. Warto pytać sprzedawców i kupować przede wszystkim owoce pochodzące z Polski. Nasze warunku pogodowe korzystnie wpływają na smak czereśni - wyjaśnia dietetyczka.

/ 9Czereśnie w praktyce

Obraz
© Shutterstock.com

Ich kolor, zapach i smak zachęca do konsumpcji tuż po zakupie lub zerwaniu z drzewa, ale jak podkreśla specjalistka z , dietetyk z Centrum Dietetycznego Naturhouse, jest to duży błąd.

- Czereśnie trzeba myć zawsze, niezależnie jakie jest źródło ich pochodzenia - nawet z naszych ogrodów, gdzie działają na nie czynniki atmosferyczne. Najlepiej myć je pod bieżącą wodą. Pozostawienie owoców w wodzie na kilka minut sprawi, że pozbędziemy się także ewentualnych larw much.

/ 9Czereśnie - kulinarne inspiracje

Obraz
© 123RF.COM

W jakiej formie najlepiej jeść czereśnie. Czy np. zapieczone w cieście są tak samo wartościowe, jak "surowe"?
- Najzdrowsze są, kiedy spożywa się je na surowo, natomiast łatwiej przyswajalne, gdy robi się z nich przetwory np. kompot, przecier czy mus - wyjaśnia Magdalena Mlącka.

W dalszej części galerii prezentujemy kilka prostych sposobów na wykorzystanie tych produktów.

/ 9Deser z czereśniami

Obraz
© 123RF.COM

Umyte i wydrylowane czereśnie najprościej podać w formie przekładanego deseruw szklance. Na dno należy nałożyć kilka rozgniecionych owoców wraz z sokiem, które puściły. Następnie gęsty jogurt grecki lub domową bitą śmietanę (śmietanę kremówkę 30 proc. należy ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru), a następnie warstwę wiórków kokosowych i np. posiekanych orzechów. Całość udekorować owocami - można zostawić ogonki, które ładniej się prezentują. Całość posypać startą mleczną czekoladą.

/ 9Czereśnie marynowane w occie

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 kg czereśni, 200 ml octu 10 proc., 600 ml wody, 200 g cukru, 5 całych goździków, kawałek kory cynamonu, szczypta sproszkowanego imbiru lub kilka plasterków obranego kojarzenia.

Przygotowanie: czereśnie oczyścić, umyć i odsączyć z wody. Ocet połączyć w rondelku z cukrem, wodą i przyprawami. Doprowadzić do wrzenia. Czereśnie poprzebijać wykałaczką, ułożyć w słoikach i zalać syropem. Słoiki lekko zakręcić i pasteryzować 20 minut w temperaturze 85 stopni. Po tym czasie wyjąć słoiki, dokładnie zakręcić i odstawić do spiżarki lub w inne chłodne miejsce.

/ 9Galette z czereśniami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 szklanka mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki razowej, 1 łyżka cukru trzcinowego, 1/2 łyżeczki soli, 8 łyżek zimnego masła, 2 łyżeczki soku z cytryny, 1/4 bardzo zimnej wody. 500 g czereśni, 2 łyżeczki soku pomarańczowego, 1 łyżka maki, 2 łyżki cukru trzcinowego. Nadzienie: 1/3 szklanki zmielonych migdałów, 1 kopiasta łyżka mąki, 3 łyżki cukru pudru, 1 łyżka miękkiego masła, 1 jajko rozmiar L. Dodatkowo: cukier puder, mięta do dekoracji.

Przygotowanie: mąki przesiać do miski, dodać sól, cukier i wymieszać. Połączyć z zimnym masłem, najlepiej za pomocą drewnianej łyżki. Uformować kulę i włożyć ją do lodówki na minimum godzinę. Czereśnie wydrylować i połączyć w misce z solą, sokiem pomarańczowym cukrem i mąką. Za pomocą miksera połączyć składniki na nadzienie. Masa powinna być kremowa. Ciasto rozwałkować (koło powinno mieć średnicę ok. 30 cm) i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środek nałożyć i rozprowadzić nadzienie, na nie nałożyć owoce i zawinąć brzegi, tworząc efektowne fałdy. Ciasto włożyć na 15 minut do lodówki. Jajko połączyć z wodą i pędzelkiem posmarować zewnętrzne krawędzie ciasta, a następnie posypać je cukrem. Piec w piekarniku wcześniej rozgrzanym do 200 stopni C, piec 45 minut. Studzić na kratce. Posypać cukrem pudrem.

/ 9Kompot z czereśni na zimę

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: umyte czereśnie, cukier, przefiltrowana woda.

Sposób przygotowania: do czystych i suchych słoików nałożyć prawie do pełna czereśnie. Wsypać 4-5 łyżek cukru, Zalać wodą, aby przykryła wszystkie owoce. Szyjki słoików i nakrętki dokładnie wytrzeć, aby była suche. Słoiki mocno zakręcić i pasteryzować "na mokro" w większym garnku. Gotowe układamy dnem do góry, a po przestudzeniu chowami do piwnicy lub spiżarni.

Magda Pomorska/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości