Czereśnie - moc smaku i witamin
W sezonie powinny stanowić częstą pozycję w naszym jadłospisie. Ekspertka wyjaśnia, dlaczego warto jeść czereśnie i czy każdy bez obaw może po nie sięgać.
- Są doskonałym źródłem potasu, który usuwa z organizmu nadmiar soli i korzystnie wpływa na pracę serca oraz nerek. W owocach występują również witaminy z grupy B, a przede wszystkim witamina B5 oraz wapń, żelazo i jod. Regularne spożywanie czereśni ma także korzystny wpływ na stan i wygląd skóry, poprzez działanie oczyszczające. Warto pamiętać jednak, że mają dużo cukru, dlatego należy zachować ostrożność w spożywaniu ich przez cukrzyków. Surowych czereśni, z uwagi na to, że są ciężkostrawne, nie powinny spożywać osoby z wrażliwym przewodem pokarmowym i chorobą wrzodową. Nie powinniśmy także popijać ich wodą czy mlekiem, aby nie doprowadzić do tzw. rewolucji żołądkowych - radzi Magdalena Mlącka, dietetyk z Centrum Dietetycznego Naturhouse.