Placki z kwiatów czarnego bzu
Składniki: kilka baldachów czarnego bzu, cukier puder do posypania, olej roślinny do smażenia, sok z cytryny do polania. Ciasto naleśnikowe: 1/2 szklanki mąki, 1 jajko, 1/4 szklanki wody gazowanej, 1/4 szklanki mleka, szczypta soli, szczypta cukru.
Przygotowanie: wlewamy do naczynia mleko i wodę, wbijamy jajko, wsypujemy sól i trzepaczką lub blenderem mieszamy całość. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy do utworzenia gładkiego, rzadkiego ciasta. Odstawiamy je na około 30 minut. Na patelni podgrzewamy olej do smażenia, nieopłukane baldachy kwiatów łapiemy za łodyżki obtaczamy w cieście i smażymy. Gdy staną się złociste, układamy je na pergaminie, aby pozbyć się tłuszczu. Przekładamy na talerze, nożyczkami ucinamy ogonki (są gorzkie), posyp cukrem pudrem i ewentualnie kropimy sokiem z cytryny.