Czarny bez w roli głównej. Przepisy na domowe przetwory

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 5Nie tylko syrop

Obraz
© 123RF

Czarny bez jest nazywany w kulturze germańskiej "drzewem życia". Jego kwiaty i owoce to źródło wielu cennych substancji odżywczych. Czarny bez jest niezastąpiony zarówno w domowej apteczce, jak w kuchni. Można z niego przyrządzić syrop, nalewkę, galaretkę, dżem. Kwiaty smaży się również w cieście naleśnikowym lub dodaje do lemoniady.

/ 5Syrop z kwiatów czarnego bzu

Obraz
© 123RF

Składniki: 300 g kwiatów czarnego bzu, 2 cytryny, 7 kg kilograma cukru, 0,7 l wody.
Przygotowanie: kwiaty czarnego bzu zbieramy, gdy są już w pełni rozwinięte. Najlepiej robić to rano, kiedy jest sucho i słonecznie. Zebrane baldachimy odkładamy w zacienionym miejscu na godzinę, by pozbyć się owadów. Usuwamy ogonki i grubsze łodygi. Zalewamy kwiaty wrzątkiem, dodajemy sok z cytryny i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wstawiamy na 24 godz. do lodówki. Odcedzamy, dodajemy cukier, gotujemy. Zbieramy z powierzchni pianę. Przelewamy do wyparzonych słoiczków, pasteryzujemy przez 15 min.

/ 5Lemoniada z dodatkiem kwiatów czarnego bzu

Obraz
© 123RF

Składniki: 1 l ciepłej przegotowanej wody,130 g miodu, 1 cytryna, kilka baldachów czarnego bzu, 1 łyżka octu jabłkowego.
Przygotowanie: rozpuszczamy miód w ciepłej wodzie. W dużym wyparzonym słoiku umieszczamy kwiaty, dodajemy pokrojoną w plastry cytrynę. Zalewamy składniki miodem, dodajemy ocet jabłkowy. Słoik przykrywamy ściereczką lub gazą i odstawiamy na 2 doby (mieszając co jakiś czas). Na powierzchni powinna zebrać się piana, jeśli tak się nie stanie, dodajemy odrobinę drożdży winiarskich. Napój przecedzamy i przechowujemy w lodówce.

/ 5Nalewka z kwiatów czarnego bzu

Obraz
© 123RF

Składniki: 50 baldachów kwiatów czarnego bzu, 1 l wody, 4 cytryny, 700 g cukru, 1 l spirytusu, 1 łyżeczka startego korzenia imbiru.
Przygotowanie: Ugotuj syrop z wody i cukru. Cytryny wyszoruj i pokrój na plastry. Do wyparzonego wrzątkiem słoja wkładamy kwiaty, przekładamy je plasterkami cytryn, zalewamy przestudzonym syropem. Słój przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłym miejscu na 10 dni. Regularnie mieszamy zawartość drewnianą łyżką. Następnie odcedzamy, mieszamy ze spirytusem, dodajemy imbir, zlewamy do butelek i odstawiamy na ok. 8 tygodni. Co kilka dni potrząsamy butelką.

/ 5Placki z kwiatów czarnego bzu

Obraz
© 123RF

Składniki: kilka baldachów czarnego bzu, cukier puder do posypania, olej roślinny do smażenia, sok z cytryny do polania. Ciasto naleśnikowe: 1/2 szklanki mąki, 1 jajko, 1/4 szklanki wody gazowanej, 1/4 szklanki mleka, szczypta soli, szczypta cukru.
Przygotowanie: wlewamy do naczynia mleko i wodę, wbijamy jajko, wsypujemy sól i trzepaczką lub blenderem mieszamy całość. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy do utworzenia gładkiego, rzadkiego ciasta. Odstawiamy je na około 30 minut. Na patelni podgrzewamy olej do smażenia, nieopłukane baldachy kwiatów łapiemy za łodyżki obtaczamy w cieście i smażymy. Gdy staną się złociste, układamy je na pergaminie, aby pozbyć się tłuszczu. Przekładamy na talerze, nożyczkami ucinamy ogonki (są gorzkie), posyp cukrem pudrem i ewentualnie kropimy sokiem z cytryny.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce