Czarny bez w roli głównej. Przepisy na domowe przetwory
Nie tylko syrop
Czarny bez jest nazywany w kulturze germańskiej "drzewem życia". Jego kwiaty i owoce to źródło wielu cennych substancji odżywczych. Czarny bez jest niezastąpiony zarówno w domowej apteczce, jak w kuchni. Można z niego przyrządzić syrop, nalewkę, galaretkę, dżem. Kwiaty smaży się również w cieście naleśnikowym lub dodaje do lemoniady.
Syrop z kwiatów czarnego bzu
Składniki: 300 g kwiatów czarnego bzu, 2 cytryny, 7 kg kilograma cukru, 0,7 l wody.
Przygotowanie: kwiaty czarnego bzu zbieramy, gdy są już w pełni rozwinięte. Najlepiej robić to rano, kiedy jest sucho i słonecznie. Zebrane baldachimy odkładamy w zacienionym miejscu na godzinę, by pozbyć się owadów. Usuwamy ogonki i grubsze łodygi. Zalewamy kwiaty wrzątkiem, dodajemy sok z cytryny i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wstawiamy na 24 godz. do lodówki. Odcedzamy, dodajemy cukier, gotujemy. Zbieramy z powierzchni pianę. Przelewamy do wyparzonych słoiczków, pasteryzujemy przez 15 min.
Lemoniada z dodatkiem kwiatów czarnego bzu
Składniki: 1 l ciepłej przegotowanej wody,130 g miodu, 1 cytryna, kilka baldachów czarnego bzu, 1 łyżka octu jabłkowego.
Przygotowanie: rozpuszczamy miód w ciepłej wodzie. W dużym wyparzonym słoiku umieszczamy kwiaty, dodajemy pokrojoną w plastry cytrynę. Zalewamy składniki miodem, dodajemy ocet jabłkowy. Słoik przykrywamy ściereczką lub gazą i odstawiamy na 2 doby (mieszając co jakiś czas). Na powierzchni powinna zebrać się piana, jeśli tak się nie stanie, dodajemy odrobinę drożdży winiarskich. Napój przecedzamy i przechowujemy w lodówce.
Nalewka z kwiatów czarnego bzu
Składniki: 50 baldachów kwiatów czarnego bzu, 1 l wody, 4 cytryny, 700 g cukru, 1 l spirytusu, 1 łyżeczka startego korzenia imbiru.
Przygotowanie: Ugotuj syrop z wody i cukru. Cytryny wyszoruj i pokrój na plastry. Do wyparzonego wrzątkiem słoja wkładamy kwiaty, przekładamy je plasterkami cytryn, zalewamy przestudzonym syropem. Słój przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłym miejscu na 10 dni. Regularnie mieszamy zawartość drewnianą łyżką. Następnie odcedzamy, mieszamy ze spirytusem, dodajemy imbir, zlewamy do butelek i odstawiamy na ok. 8 tygodni. Co kilka dni potrząsamy butelką.
Placki z kwiatów czarnego bzu
Składniki: kilka baldachów czarnego bzu, cukier puder do posypania, olej roślinny do smażenia, sok z cytryny do polania. Ciasto naleśnikowe: 1/2 szklanki mąki, 1 jajko, 1/4 szklanki wody gazowanej, 1/4 szklanki mleka, szczypta soli, szczypta cukru.
Przygotowanie: wlewamy do naczynia mleko i wodę, wbijamy jajko, wsypujemy sól i trzepaczką lub blenderem mieszamy całość. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy do utworzenia gładkiego, rzadkiego ciasta. Odstawiamy je na około 30 minut. Na patelni podgrzewamy olej do smażenia, nieopłukane baldachy kwiatów łapiemy za łodyżki obtaczamy w cieście i smażymy. Gdy staną się złociste, układamy je na pergaminie, aby pozbyć się tłuszczu. Przekładamy na talerze, nożyczkami ucinamy ogonki (są gorzkie), posyp cukrem pudrem i ewentualnie kropimy sokiem z cytryny.