Czarny bez w roli głównej. Przepisy na domowe przetwory

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 5Nie tylko syrop

Obraz
© 123RF

Czarny bez jest nazywany w kulturze germańskiej "drzewem życia". Jego kwiaty i owoce to źródło wielu cennych substancji odżywczych. Czarny bez jest niezastąpiony zarówno w domowej apteczce, jak w kuchni. Można z niego przyrządzić syrop, nalewkę, galaretkę, dżem. Kwiaty smaży się również w cieście naleśnikowym lub dodaje do lemoniady.

/ 5Syrop z kwiatów czarnego bzu

Obraz
© 123RF

Składniki: 300 g kwiatów czarnego bzu, 2 cytryny, 7 kg kilograma cukru, 0,7 l wody.
Przygotowanie: kwiaty czarnego bzu zbieramy, gdy są już w pełni rozwinięte. Najlepiej robić to rano, kiedy jest sucho i słonecznie. Zebrane baldachimy odkładamy w zacienionym miejscu na godzinę, by pozbyć się owadów. Usuwamy ogonki i grubsze łodygi. Zalewamy kwiaty wrzątkiem, dodajemy sok z cytryny i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wstawiamy na 24 godz. do lodówki. Odcedzamy, dodajemy cukier, gotujemy. Zbieramy z powierzchni pianę. Przelewamy do wyparzonych słoiczków, pasteryzujemy przez 15 min.

/ 5Lemoniada z dodatkiem kwiatów czarnego bzu

Obraz
© 123RF

Składniki: 1 l ciepłej przegotowanej wody,130 g miodu, 1 cytryna, kilka baldachów czarnego bzu, 1 łyżka octu jabłkowego.
Przygotowanie: rozpuszczamy miód w ciepłej wodzie. W dużym wyparzonym słoiku umieszczamy kwiaty, dodajemy pokrojoną w plastry cytrynę. Zalewamy składniki miodem, dodajemy ocet jabłkowy. Słoik przykrywamy ściereczką lub gazą i odstawiamy na 2 doby (mieszając co jakiś czas). Na powierzchni powinna zebrać się piana, jeśli tak się nie stanie, dodajemy odrobinę drożdży winiarskich. Napój przecedzamy i przechowujemy w lodówce.

/ 5Nalewka z kwiatów czarnego bzu

Obraz
© 123RF

Składniki: 50 baldachów kwiatów czarnego bzu, 1 l wody, 4 cytryny, 700 g cukru, 1 l spirytusu, 1 łyżeczka startego korzenia imbiru.
Przygotowanie: Ugotuj syrop z wody i cukru. Cytryny wyszoruj i pokrój na plastry. Do wyparzonego wrzątkiem słoja wkładamy kwiaty, przekładamy je plasterkami cytryn, zalewamy przestudzonym syropem. Słój przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłym miejscu na 10 dni. Regularnie mieszamy zawartość drewnianą łyżką. Następnie odcedzamy, mieszamy ze spirytusem, dodajemy imbir, zlewamy do butelek i odstawiamy na ok. 8 tygodni. Co kilka dni potrząsamy butelką.

/ 5Placki z kwiatów czarnego bzu

Obraz
© 123RF

Składniki: kilka baldachów czarnego bzu, cukier puder do posypania, olej roślinny do smażenia, sok z cytryny do polania. Ciasto naleśnikowe: 1/2 szklanki mąki, 1 jajko, 1/4 szklanki wody gazowanej, 1/4 szklanki mleka, szczypta soli, szczypta cukru.
Przygotowanie: wlewamy do naczynia mleko i wodę, wbijamy jajko, wsypujemy sól i trzepaczką lub blenderem mieszamy całość. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy do utworzenia gładkiego, rzadkiego ciasta. Odstawiamy je na około 30 minut. Na patelni podgrzewamy olej do smażenia, nieopłukane baldachy kwiatów łapiemy za łodyżki obtaczamy w cieście i smażymy. Gdy staną się złociste, układamy je na pergaminie, aby pozbyć się tłuszczu. Przekładamy na talerze, nożyczkami ucinamy ogonki (są gorzkie), posyp cukrem pudrem i ewentualnie kropimy sokiem z cytryny.

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast