Prozdrowotne właściwości czarnuszki
Nasiona czarnuszki zawierają dużo tłuszczu (do 40 proc.), olejek lotny (do 1,5 proc.), saponinę, garbniki, gorycz (nigellinę) oraz witaminę E i beta-karoten. Wykazują one szerokie działanie lecznicze. Skutecznie poprawia apetyt, korzystnie wpływa na wątrobę, oczyszcza nerki i drogi moczowe. Ponadto ziarenka te mają działanie żółciopędne, wiatropędne, moczopędne, przeciwbakteryjne, przeciwbólowe, przeciwrobacze oraz rozkurczające na mięśnie gładkie. Wzmacniają również odporność organizmu.
To także naturalny środek przy kłopotach laktacyjnych u karmiących matek. Czarnuszkę stosuje się również w przypadku nieregularnych miesiączek, nieżytu oskrzeli, w kamicy żółciowej i skąpomoczu. Jedynym przeciwwskazaniem do stosowania czarnuszki jest ciąża.