Czarnuszka dla smaku i zdrowia

Czarnuszka, potocznie nazywana czarnym sezamem, już od starożytności uważana jest za uniwersalny lek na wiele dolegliwości.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 5Ziarenka pełne zdrowia

Obraz
© 123RF.COM

Czarnuszka, potocznie nazywana czarnym sezamem, już od starożytności uważana jest za uniwersalny lek na wiele dolegliwości.

Roślina ta kwitnie od maja do września i łatwo rozpoznać ją po dość dużych kwiatach. Kielich może mieć kolor od białego po bladobłękitny z seledynowym szczytem. Owoce czarnuszki zawierają czarne nasiona o smaku gorzkiej kawy i silnym korzennym zapachu przypominającym gałkę muszkatołową.

/ 5Prozdrowotne właściwości czarnuszki

Obraz
© 123RF.COM

Nasiona czarnuszki zawierają dużo tłuszczu (do 40 proc.), olejek lotny (do 1,5 proc.), saponinę, garbniki, gorycz (nigellinę) oraz witaminę E i beta-karoten. Wykazują one szerokie działanie lecznicze. Skutecznie poprawia apetyt, korzystnie wpływa na wątrobę, oczyszcza nerki i drogi moczowe. Ponadto ziarenka te mają działanie żółciopędne, wiatropędne, moczopędne, przeciwbakteryjne, przeciwbólowe, przeciwrobacze oraz rozkurczające na mięśnie gładkie. Wzmacniają również odporność organizmu.

To także naturalny środek przy kłopotach laktacyjnych u karmiących matek. Czarnuszkę stosuje się również w przypadku nieregularnych miesiączek, nieżytu oskrzeli, w kamicy żółciowej i skąpomoczu. Jedynym przeciwwskazaniem do stosowania czarnuszki jest ciąża.

/ 5Olej z czarnuszki

Obraz
© 123RF.COM

Można go stosować zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie - pijąc lub dodając do potraw. To cenne źródło kwasów tłuszczowych, spośród których 60 proc. stanowi kwas linolowy, który pomaga spalić tkankę tłuszczową. W składzie tego produktu znajdziemy również witaminę E opóźniającą procesy starzenia komórek, sterole, betakaroten, biotynę i silne antyoksydanty.

Charakterystyczny zapach oleju z czarnuszki to zasługa tymochinonu, który wykazuje działanie przeciwnowotworowe, w tym chroni przed rakiem trzustki, mięsakami i rakiem okrężnicy.

/ 5Jak użyć jej w kuchni?

Obraz
© 123RF.COM

Czarnuszka chętnie używana jest w przemyśle piekarskim - to doskonały dodatek do domowych bułeczek czy pikantnych ciasteczek. Z kolei tłoczony na zimno olej z czarnuszki, zachowuje wszystkie substancje aktywne, warto dodawać do sałatek oraz dań obiadowych.

/ 5Ciasteczka owsiane z czarnuszką

Wybrane dla Ciebie
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit