Czarnuszka dla smaku i zdrowia

Czarnuszka, potocznie nazywana czarnym sezamem, już od starożytności uważana jest za uniwersalny lek na wiele dolegliwości.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 5Ziarenka pełne zdrowia

Obraz
© 123RF.COM

Czarnuszka, potocznie nazywana czarnym sezamem, już od starożytności uważana jest za uniwersalny lek na wiele dolegliwości.

Roślina ta kwitnie od maja do września i łatwo rozpoznać ją po dość dużych kwiatach. Kielich może mieć kolor od białego po bladobłękitny z seledynowym szczytem. Owoce czarnuszki zawierają czarne nasiona o smaku gorzkiej kawy i silnym korzennym zapachu przypominającym gałkę muszkatołową.

/ 5Prozdrowotne właściwości czarnuszki

Obraz
© 123RF.COM

Nasiona czarnuszki zawierają dużo tłuszczu (do 40 proc.), olejek lotny (do 1,5 proc.), saponinę, garbniki, gorycz (nigellinę) oraz witaminę E i beta-karoten. Wykazują one szerokie działanie lecznicze. Skutecznie poprawia apetyt, korzystnie wpływa na wątrobę, oczyszcza nerki i drogi moczowe. Ponadto ziarenka te mają działanie żółciopędne, wiatropędne, moczopędne, przeciwbakteryjne, przeciwbólowe, przeciwrobacze oraz rozkurczające na mięśnie gładkie. Wzmacniają również odporność organizmu.

To także naturalny środek przy kłopotach laktacyjnych u karmiących matek. Czarnuszkę stosuje się również w przypadku nieregularnych miesiączek, nieżytu oskrzeli, w kamicy żółciowej i skąpomoczu. Jedynym przeciwwskazaniem do stosowania czarnuszki jest ciąża.

/ 5Olej z czarnuszki

Obraz
© 123RF.COM

Można go stosować zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie - pijąc lub dodając do potraw. To cenne źródło kwasów tłuszczowych, spośród których 60 proc. stanowi kwas linolowy, który pomaga spalić tkankę tłuszczową. W składzie tego produktu znajdziemy również witaminę E opóźniającą procesy starzenia komórek, sterole, betakaroten, biotynę i silne antyoksydanty.

Charakterystyczny zapach oleju z czarnuszki to zasługa tymochinonu, który wykazuje działanie przeciwnowotworowe, w tym chroni przed rakiem trzustki, mięsakami i rakiem okrężnicy.

/ 5Jak użyć jej w kuchni?

Obraz
© 123RF.COM

Czarnuszka chętnie używana jest w przemyśle piekarskim - to doskonały dodatek do domowych bułeczek czy pikantnych ciasteczek. Z kolei tłoczony na zimno olej z czarnuszki, zachowuje wszystkie substancje aktywne, warto dodawać do sałatek oraz dań obiadowych.

/ 5Ciasteczka owsiane z czarnuszką

Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień