Czarnuszka dla smaku i zdrowia

Czarnuszka, potocznie nazywana czarnym sezamem, już od starożytności uważana jest za uniwersalny lek na wiele dolegliwości.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 5Ziarenka pełne zdrowia

Obraz
© 123RF.COM

Czarnuszka, potocznie nazywana czarnym sezamem, już od starożytności uważana jest za uniwersalny lek na wiele dolegliwości.

Roślina ta kwitnie od maja do września i łatwo rozpoznać ją po dość dużych kwiatach. Kielich może mieć kolor od białego po bladobłękitny z seledynowym szczytem. Owoce czarnuszki zawierają czarne nasiona o smaku gorzkiej kawy i silnym korzennym zapachu przypominającym gałkę muszkatołową.

/ 5Prozdrowotne właściwości czarnuszki

Obraz
© 123RF.COM

Nasiona czarnuszki zawierają dużo tłuszczu (do 40 proc.), olejek lotny (do 1,5 proc.), saponinę, garbniki, gorycz (nigellinę) oraz witaminę E i beta-karoten. Wykazują one szerokie działanie lecznicze. Skutecznie poprawia apetyt, korzystnie wpływa na wątrobę, oczyszcza nerki i drogi moczowe. Ponadto ziarenka te mają działanie żółciopędne, wiatropędne, moczopędne, przeciwbakteryjne, przeciwbólowe, przeciwrobacze oraz rozkurczające na mięśnie gładkie. Wzmacniają również odporność organizmu.

To także naturalny środek przy kłopotach laktacyjnych u karmiących matek. Czarnuszkę stosuje się również w przypadku nieregularnych miesiączek, nieżytu oskrzeli, w kamicy żółciowej i skąpomoczu. Jedynym przeciwwskazaniem do stosowania czarnuszki jest ciąża.

/ 5Olej z czarnuszki

Obraz
© 123RF.COM

Można go stosować zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie - pijąc lub dodając do potraw. To cenne źródło kwasów tłuszczowych, spośród których 60 proc. stanowi kwas linolowy, który pomaga spalić tkankę tłuszczową. W składzie tego produktu znajdziemy również witaminę E opóźniającą procesy starzenia komórek, sterole, betakaroten, biotynę i silne antyoksydanty.

Charakterystyczny zapach oleju z czarnuszki to zasługa tymochinonu, który wykazuje działanie przeciwnowotworowe, w tym chroni przed rakiem trzustki, mięsakami i rakiem okrężnicy.

/ 5Jak użyć jej w kuchni?

Obraz
© 123RF.COM

Czarnuszka chętnie używana jest w przemyśle piekarskim - to doskonały dodatek do domowych bułeczek czy pikantnych ciasteczek. Z kolei tłoczony na zimno olej z czarnuszki, zachowuje wszystkie substancje aktywne, warto dodawać do sałatek oraz dań obiadowych.

/ 5Ciasteczka owsiane z czarnuszką

Wybrane dla Ciebie
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata