Czarnuszka dla smaku i zdrowia
Czarnuszka, potocznie nazywana czarnym sezamem, już od starożytności uważana jest za uniwersalny lek na wiele dolegliwości.
Ziarenka pełne zdrowia
Czarnuszka, potocznie nazywana czarnym sezamem, już od starożytności uważana jest za uniwersalny lek na wiele dolegliwości.
Roślina ta kwitnie od maja do września i łatwo rozpoznać ją po dość dużych kwiatach. Kielich może mieć kolor od białego po bladobłękitny z seledynowym szczytem. Owoce czarnuszki zawierają czarne nasiona o smaku gorzkiej kawy i silnym korzennym zapachu przypominającym gałkę muszkatołową.
Prozdrowotne właściwości czarnuszki
Nasiona czarnuszki zawierają dużo tłuszczu (do 40 proc.), olejek lotny (do 1,5 proc.), saponinę, garbniki, gorycz (nigellinę) oraz witaminę E i beta-karoten. Wykazują one szerokie działanie lecznicze. Skutecznie poprawia apetyt, korzystnie wpływa na wątrobę, oczyszcza nerki i drogi moczowe. Ponadto ziarenka te mają działanie żółciopędne, wiatropędne, moczopędne, przeciwbakteryjne, przeciwbólowe, przeciwrobacze oraz rozkurczające na mięśnie gładkie. Wzmacniają również odporność organizmu.
To także naturalny środek przy kłopotach laktacyjnych u karmiących matek. Czarnuszkę stosuje się również w przypadku nieregularnych miesiączek, nieżytu oskrzeli, w kamicy żółciowej i skąpomoczu. Jedynym przeciwwskazaniem do stosowania czarnuszki jest ciąża.
Olej z czarnuszki
Można go stosować zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie - pijąc lub dodając do potraw. To cenne źródło kwasów tłuszczowych, spośród których 60 proc. stanowi kwas linolowy, który pomaga spalić tkankę tłuszczową. W składzie tego produktu znajdziemy również witaminę E opóźniającą procesy starzenia komórek, sterole, betakaroten, biotynę i silne antyoksydanty.
Charakterystyczny zapach oleju z czarnuszki to zasługa tymochinonu, który wykazuje działanie przeciwnowotworowe, w tym chroni przed rakiem trzustki, mięsakami i rakiem okrężnicy.
Jak użyć jej w kuchni?
Czarnuszka chętnie używana jest w przemyśle piekarskim - to doskonały dodatek do domowych bułeczek czy pikantnych ciasteczek. Z kolei tłoczony na zimno olej z czarnuszki, zachowuje wszystkie substancje aktywne, warto dodawać do sałatek oraz dań obiadowych.