Bukiecik warzywny
Składniki: 2 spore marchewki, 1 nieduża cukinia, 3-4 łyżki oliwy z oliwek, 1-2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka cukru (połowa do sosu, reszta do gotowania), 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżka posiekanego koperku, do smaku: szczypta soli i mielonego pieprzu.
*Przygotowanie: *marchewki umyć, oskrobać. Całe zalać 0,5 l wrzątku z dodatkiem pół łyżeczki soli i cukru, ugotować na półtwardo, wyjąć. Cukinię opłukać, obieraczką do warzyw skrawać wzdłuż (na wstążki) razem ze skórką, blanszować 15 sekund po wyjęciu marchewki. Lekko przestudzoną marchew też skrawać obieraczką na wstążki. Oliwę, sok z cytryny, po szczypcie soli i pieprzu, pół łyżeczki cukru i koperek - wszystko to wlać/wrzucić do małego słoiczka, zakręcić i energicznie wstrząsać przez kilkanaście sekund. Powstałym sosem zalać jeszcze ciepłe warzywa, delikatnie wymieszać, odstawić na 10 minut. Następnie ułożyć ładnie na talerzyku, zwijając w pierścienie, polać pozostałym na dnie sosem. Podawać jako dodatek do mięsa albo przystawkę.