Ratatouille
*Składniki: *3 papryki w różnych kolorach, 300 g pomidorów, 2 cebule, 1 bakłażan, 1 mała cukinia, 3 ząbki czosnku, 100 ml oliwy z oliwek, sól, pieprz, tymianek.
*Przygotowanie: *papryki opłukać, przekroić, usunąć gniazda nasienne z pestkami i łodyżkami, pokroić na kawałki. Skórkę pomidorów naciąć nożem z ząbkami, pomidory włożyć do wrzątku na 2 minuty, wyjąć ostudzić w zimnej wodzie, zdjąć skórę, pokroić na kawałki i usunąć pestki z sokiem. Bakłażany i cukinię opłukać i odciąć końce, a następnie pokroić w kostkę. Cebulę posiekać, czosnek zmiażdżyć. Przesmażyć cebulę na połowie oliwy, dodać paprykę i smażyć razem 5 minut. Do papryki z cebulą dodać bakłażany i czosnek. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Do potrawy dodać cukinię, pomidory, pozostałą oliwę, doprawić solą , pieprzem i świeżym lub suszonym tymiankiem i dusić 20 minut pod przykryciem. Zdjąć pokrywkę i odparować płyn z potrawy. W czasie duszenia nie należy jej za często mieszać, żeby warzywa nie rozpadły się.