Łosoś
Łosoś to zdecydowanie jedna z najlepszych potraw, o którą możemy wzbogacić nasze menu. Należy jednak wybierać tylko ryby z połowu na pełnym morzu albo z farm ekologicznych, ponieważ wiele ryb o pięknym, sytym kolorze, dostępnych w supermarketach, wygląda tak zachęcająco tylko dzięki barwnikom sztucznym. Często zawierają aż szesnastokrotnie więcej substancji toksycznych, niż zezwala norma. Łosoś zawiera dwa ważne kwasy omega 3, które zapobiegają schorzeniom serca i układu krążenia. Regularne spożywanie mięsa tej ryby obniża ryzyko pojawienia się chorób oczu, na przykład syndromu suchego oka. Niecałe 100 gramów łososia pokrywa 50 proc. dziennego zapotrzebowania na niacynę, która chroni przed rozwojem choroby Alzheimera. Zawiera również witaminę D i selen, które wpływają na regulację poziomu insuliny.