Ocet kokosowy
Ocet kokosowy ma zazwyczaj biały lub bursztynowy kolor i wyrazisty, ostry smak. Obecne są w nim liczne minerały i witaminy - potas, wapń, żelazo, sód, cynk, magnez, witamina C, z grupy B i E. Zawiera także chroniące przed atakiem wolnych rodników i przedwczesnym starzeniem antyoksydanty. Ma niski indeks glikemiczny (IG 35), dlatego poleca się go diabetykom. Powszechnie stosowany jest na Filipinach i w wielu krajach azjatyckich, m.in. w Indiach.
Aby uzyskać ocet, najpierw nacinane są łodygi drzewa palmowego, a pozyskany w ten sposób nektar poddaje się procesowi fermentacji - trwa to ok. 60 dni. Nektar ten zawiera niezbędne dla zdrowia człowieka aminokwasy. Wykazuje neutralne pH. Ze względu na proces produkcji ocet kokosowy jest produktem ekologicznym - nie ma w składzie żadnych sztucznych dodatków. Pasuje do sałatek i surówek, zup, dipów, jako składnik marynat. Z powodzeniem zastąpi zwykły ocet.