Mąka kokosowa
Mąkę kokosową uzyskuje się ze stałych części wnętrza orzecha, które miele się na drobny proszek. Ma ona więcej białka niż mąka pszenna, żytnia czy kukurydziana. Ze względu na dużą zawartość błonnika (100 g zawiera aż 39 g błonnika, czyli prawie dwa razy więcej niż otręby pszenne) i względnie niewielką ilość strawnych węglowodanów nie wywołuje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi. Dzięki temu doskonale nadaje się dla diabetyków. Jest też idealna dla osób, które nie tolerują glutenu. Według badań, których wyniki opublikowano w magazynie Innovative Food Science & Emerging Technologies, włączenie mąki kokosowej do diety może w istotnym stopniu zmniejszyć ryzyko rozwinięcia się choroby serca, obniżyć poziom cholesterolu i ochronić nas przez rakiem i cukrzycą.
Ma łagodny zapach i smak kokosa, trzeba więc uważać łącząc ją w potrawach, w których pojawiają się inne silnie aromatyczne składniki. Świetnie nadaje się do sosów i do wypieków takich jak muffinki, naleśniki i ciasta.