Olej kokosowy
W oleju kokosowym występują tzw. tłuszcze MCT. Są to bardzo dobrze przyswajalne, nasycone tłuszcze, które organizm trawi łatwiej niż inne kwasy tłuszczowe. Wspomagają przemianę materii i śmiało mogą po nie sięgać osoby z chorobami układu pokarmowego czy z niedożywieniem. Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe w związku z szybkim przekształceniem w energię nie są magazynowane w organizmie w formie tkanki tłuszczowej, zwiększają również tempo metabolizmu, co jest istotne dla osób na diecie obniżającej masę ciała.
Niemiecki Instytut ds. Medycyny Żywieniowej i Dietetyki w Bad Aachen przeprowadził badania, na podstawie których dowiódł, że produktów, które zawierają tłuszcze MCT, można zjeść więcej niż innych zawierających zwykłe tłuszcze. Potwierdziły, że tłuszcze MCT podkręcają przemianę materii i w ten sposób chronią przed efektem jo-jo.