Brownie według przepisu Dominiki Wójciak
Dominika Wójciak, zwyciężczyni III polskiej edycji programu MasterChef, wydała niedawno książkę „Sezonowe warzywo”. Znajdziemy w niej przepis na wędzone brownie z bakłażanem. - Przepis na ciasto z bakłażanem wyszperałam dawno temu w czeluściach internetu i z małymi zmianami piekę je do dziś. Możesz pominąć etap opiekania bakłażanów, ale dzięki niemu ciasto nabiera dymnego, wędzonego aromatu i pachnie jak dobre whisky – pisze autorka. Dodatek warzywa sprawia, że ciasto staje się wilgotne i nie trzeba już dodawać do niego masła. – Upieczony, podwędzony bakłażan dodaje fajnej kremowości wypiekom. Ja proponuję brownie z dodatkiem bakłażana z dużą ilością czekolady. Po jednym kawałku będziemy w pełni usatysfakcjonowani dawką słodyczy – mówi autorka w rozmowie z Magdaleną Pomorską dla WP Kuchni.