Niebezpieczna listeria
O ile wydawać by się mogło, że właściwe rozmrażanie do minimum zmniejsza ryzyko zatrucia po konsumpcji mrożonek, o tyle najnowsze doniesienia ze Stanów Zjednoczonych powinny wyczulić naszą uwagę. Większość mikroorganizmów (poza pasożytami) przeżywa bowiem zamrażanie. Federalny Zarząd ds. Kontroli Żywności i Leków (U.S. Food and Drug Administration, FDA) oświadczył, że firma CRF Frozen Foods wycofała z handlu ponad 350 artykułów sprzedawanych pod około czterdziestoma markami we wszystkich 50 stanach w USA, a także w niektórych prowincjach w Kanadzie. Wszystko za sprawą odnotowanych poważnych problemów zdrowotnych klientów, którzy zjedli te mrożonki i zarazili się listerią. Lekarze zaobserwowali u nich objawy podobne do tzw. "grypy żołądkowej", tj. biegunkę, nudności, wysoką gorączką, ból głowy i sztywność stawów.
Specjaliści podkreślają, że bakterie powodujące listeriozę (łac. Listeria monocytogenes) są odporne na bardzo niskie temperatury, ale giną, gdy są poddane bardzo wysokim temperaturom. Infekcji można zapobiegać przestrzegając higieny i gotując pokarmy w wysokiej temperaturze.