Co warto wiedzieć o mrożonkach?
Zanim na straganach lub grządkach pojawią się wszystkie wartościowe, sezonowe warzywa, do codziennego gotowania chętnie wykorzystujemy mrożonki. Producenci coraz częściej oferują nam mieszanki składające się z kilku składników, często z dodatkiem mięsa, przypraw lub sosów. Choć mrożenie uchodzi za najzdrowszą formę przechowywania i konserwowania warzyw, do niektórych produktów powinniśmy jednak podchodzić z ostrożnością.
Zamrożony smak
Zanim na straganach lub grządkach pojawią się wszystkie wartościowe, sezonowe warzywa, do codziennego gotowania chętnie wykorzystujemy mrożonki. Producenci coraz częściej oferują nam mieszanki składające się z kilku składników, często z dodatkiem mięsa, przypraw lub sosów. Choć mrożenie uchodzi za najzdrowszą formę przechowywania i konserwowania warzyw, do niektórych produktów powinniśmy jednak podchodzić z ostrożnością.
Zasady kupowania mrożonek
Odpowiednio zamrożone warzywa tracą zaledwie 20 proc. witaminy C (która niemal całkowicie znika podczas przechowywania ich np. w piwnicy) i 10 proc witaminy A (w warzywach suszonych jest jej mniej o 50 proc.). Zdaniem niektórych badaczy taka forma konserwowania powoduje nawet wzrost przyswajalności niektórych mikroelementów, m.in. żelaza.
Kupując takie produkty należy sprawdzić, czy paczka nie była wcześniej rozmrażana i zamrażana powtórnie - warzywa powinny być luźne, a nie zbrylone. Unikajmy opakowań, w których wyczuwamy duże kawałki lodu, co może sugerować, że produkt niewłaściwie transportowano lub przechowywano.
Jak rozmrażać mrożonki?
Dla zachowania wartości odżywczych ważny jest także sposób przyrządzania mrożonek. Zamiast gotowania, w trakcie którego do wody przechodzą cenne składniki, lepiej przygotować warzywa na parze. Tego typu produkty najlepiej przyrządzać od razu po wyjęciu z zamrażalnika lub rozmrażać bezpośrednio przed spożyciem (nigdy pod ciepłą wodą!). Jeśli nie będą poddawane obróbce termicznej, lepiej rozmrażać warzywa w lodówce niż w temperaturze pokojowej. Pamiętajmy, aby po rozmrożeniu - nawet częściowym - ponownie ich nie zamrażać. Może to bowiem spowodować rozwój niebezpiecznych dla zdrowia bakterii.
Mrożone ryby - na co zwrócić uwagę?
Niebezpieczna listeria
O ile wydawać by się mogło, że właściwe rozmrażanie do minimum zmniejsza ryzyko zatrucia po konsumpcji mrożonek, o tyle najnowsze doniesienia ze Stanów Zjednoczonych powinny wyczulić naszą uwagę. Większość mikroorganizmów (poza pasożytami) przeżywa bowiem zamrażanie. Federalny Zarząd ds. Kontroli Żywności i Leków (U.S. Food and Drug Administration, FDA) oświadczył, że firma CRF Frozen Foods wycofała z handlu ponad 350 artykułów sprzedawanych pod około czterdziestoma markami we wszystkich 50 stanach w USA, a także w niektórych prowincjach w Kanadzie. Wszystko za sprawą odnotowanych poważnych problemów zdrowotnych klientów, którzy zjedli te mrożonki i zarazili się listerią. Lekarze zaobserwowali u nich objawy podobne do tzw. "grypy żołądkowej", tj. biegunkę, nudności, wysoką gorączką, ból głowy i sztywność stawów.
Specjaliści podkreślają, że bakterie powodujące listeriozę (łac. Listeria monocytogenes) są odporne na bardzo niskie temperatury, ale giną, gdy są poddane bardzo wysokim temperaturom. Infekcji można zapobiegać przestrzegając higieny i gotując pokarmy w wysokiej temperaturze.
Domowa mrożona włoszczyzna
Zamiast sięgać po paczkę zmrożonego produktu, w szybki i prosty sposób można przygotować domową mieszankę, która posłuży potem jako baza do bulionu. Wystarczy pokroić w plasterki 1-2 pęczki włoszczyzny, zawinąć w woreczek do zamrażania i schować do zamrażalnika. To znacznie ułatwi nam przygotowywanie zup, a także wywaru do risotto lub pęczotto.
Jak przechowywać mrożonki?
Trzeba pamiętać, że tak przechowywana żywność nie jest wieczna. W domowej zamrażarce jedzenie może być bezpiecznie przechowywane przez 3 do 12 miesięcy bez pogorszenia ich jakości. Ważne jest też opakowanie, w którym będziemy przechowywać żywność. Owoce najlepiej włożyć do plastikowego pojemnika lub sztywnej przezroczystej torebki. Mięso zawińmy w folię aluminiową i przyklejmy karteczkę z informacją o dacie mrożenia.