Co warto wiedzieć o mrożonkach?

Zanim na straganach lub grządkach pojawią się wszystkie wartościowe, sezonowe warzywa, do codziennego gotowania chętnie wykorzystujemy mrożonki. Producenci coraz częściej oferują nam mieszanki składające się z kilku składników, często z dodatkiem mięsa, przypraw lub sosów. Choć mrożenie uchodzi za najzdrowszą formę przechowywania i konserwowania warzyw, do niektórych produktów powinniśmy jednak podchodzić z ostrożnością.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 7Zamrożony smak

Obraz
© 123RF.COM

Zanim na straganach lub grządkach pojawią się wszystkie wartościowe, sezonowe warzywa, do codziennego gotowania chętnie wykorzystujemy mrożonki. Producenci coraz częściej oferują nam mieszanki składające się z kilku składników, często z dodatkiem mięsa, przypraw lub sosów. Choć mrożenie uchodzi za najzdrowszą formę przechowywania i konserwowania warzyw, do niektórych produktów powinniśmy jednak podchodzić z ostrożnością.

/ 7Zasady kupowania mrożonek

Obraz
© 123RF.COM

Odpowiednio zamrożone warzywa tracą zaledwie 20 proc. witaminy C (która niemal całkowicie znika podczas przechowywania ich np. w piwnicy) i 10 proc witaminy A (w warzywach suszonych jest jej mniej o 50 proc.). Zdaniem niektórych badaczy taka forma konserwowania powoduje nawet wzrost przyswajalności niektórych mikroelementów, m.in. żelaza.

Kupując takie produkty należy sprawdzić, czy paczka nie była wcześniej rozmrażana i zamrażana powtórnie - warzywa powinny być luźne, a nie zbrylone. Unikajmy opakowań, w których wyczuwamy duże kawałki lodu, co może sugerować, że produkt niewłaściwie transportowano lub przechowywano.

/ 7Jak rozmrażać mrożonki?

Obraz
© Shutterstock.com

Dla zachowania wartości odżywczych ważny jest także sposób przyrządzania mrożonek. Zamiast gotowania, w trakcie którego do wody przechodzą cenne składniki, lepiej przygotować warzywa na parze. Tego typu produkty najlepiej przyrządzać od razu po wyjęciu z zamrażalnika lub rozmrażać bezpośrednio przed spożyciem (nigdy pod ciepłą wodą!). Jeśli nie będą poddawane obróbce termicznej, lepiej rozmrażać warzywa w lodówce niż w temperaturze pokojowej. Pamiętajmy, aby po rozmrożeniu - nawet częściowym - ponownie ich nie zamrażać. Może to bowiem spowodować rozwój niebezpiecznych dla zdrowia bakterii.

/ 7Mrożone ryby - na co zwrócić uwagę?

/ 7Niebezpieczna listeria

Obraz
© 123RF.COM

O ile wydawać by się mogło, że właściwe rozmrażanie do minimum zmniejsza ryzyko zatrucia po konsumpcji mrożonek, o tyle najnowsze doniesienia ze Stanów Zjednoczonych powinny wyczulić naszą uwagę. Większość mikroorganizmów (poza pasożytami) przeżywa bowiem zamrażanie. Federalny Zarząd ds. Kontroli Żywności i Leków (U.S. Food and Drug Administration, FDA) oświadczył, że firma CRF Frozen Foods wycofała z handlu ponad 350 artykułów sprzedawanych pod około czterdziestoma markami we wszystkich 50 stanach w USA, a także w niektórych prowincjach w Kanadzie. Wszystko za sprawą odnotowanych poważnych problemów zdrowotnych klientów, którzy zjedli te mrożonki i zarazili się listerią. Lekarze zaobserwowali u nich objawy podobne do tzw. "grypy żołądkowej", tj. biegunkę, nudności, wysoką gorączką, ból głowy i sztywność stawów.

Specjaliści podkreślają, że bakterie powodujące listeriozę (łac. Listeria monocytogenes) są odporne na bardzo niskie temperatury, ale giną, gdy są poddane bardzo wysokim temperaturom. Infekcji można zapobiegać przestrzegając higieny i gotując pokarmy w wysokiej temperaturze.

/ 7Domowa mrożona włoszczyzna

Obraz
© Shutterstock.com

Zamiast sięgać po paczkę zmrożonego produktu, w szybki i prosty sposób można przygotować domową mieszankę, która posłuży potem jako baza do bulionu. Wystarczy pokroić w plasterki 1-2 pęczki włoszczyzny, zawinąć w woreczek do zamrażania i schować do zamrażalnika. To znacznie ułatwi nam przygotowywanie zup, a także wywaru do risotto lub pęczotto.

/ 7Jak przechowywać mrożonki?

Obraz
© 123RF.COM

Trzeba pamiętać, że tak przechowywana żywność nie jest wieczna. W domowej zamrażarce jedzenie może być bezpiecznie przechowywane przez 3 do 12 miesięcy bez pogorszenia ich jakości. Ważne jest też opakowanie, w którym będziemy przechowywać żywność. Owoce najlepiej włożyć do plastikowego pojemnika lub sztywnej przezroczystej torebki. Mięso zawińmy w folię aluminiową i przyklejmy karteczkę z informacją o dacie mrożenia.

Wybrane dla Ciebie

Piję zamiast herbaty. Ma przyjemny zapach, a na układ pokarmowy działa jak plasterek
Piję zamiast herbaty. Ma przyjemny zapach, a na układ pokarmowy działa jak plasterek
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zanim sięgniesz po kanapkę, wypróbuj trik z chlebem. Unikniesz skoków cukru i problemów z trawieniem
Zanim sięgniesz po kanapkę, wypróbuj trik z chlebem. Unikniesz skoków cukru i problemów z trawieniem
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja