Co warto wiedzieć o mrożonkach?

Zanim na straganach lub grządkach pojawią się wszystkie wartościowe, sezonowe warzywa, do codziennego gotowania chętnie wykorzystujemy mrożonki. Producenci coraz częściej oferują nam mieszanki składające się z kilku składników, często z dodatkiem mięsa, przypraw lub sosów. Choć mrożenie uchodzi za najzdrowszą formę przechowywania i konserwowania warzyw, do niektórych produktów powinniśmy jednak podchodzić z ostrożnością.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 7Zamrożony smak

Obraz
© 123RF.COM

Zanim na straganach lub grządkach pojawią się wszystkie wartościowe, sezonowe warzywa, do codziennego gotowania chętnie wykorzystujemy mrożonki. Producenci coraz częściej oferują nam mieszanki składające się z kilku składników, często z dodatkiem mięsa, przypraw lub sosów. Choć mrożenie uchodzi za najzdrowszą formę przechowywania i konserwowania warzyw, do niektórych produktów powinniśmy jednak podchodzić z ostrożnością.

/ 7Zasady kupowania mrożonek

Obraz
© 123RF.COM

Odpowiednio zamrożone warzywa tracą zaledwie 20 proc. witaminy C (która niemal całkowicie znika podczas przechowywania ich np. w piwnicy) i 10 proc witaminy A (w warzywach suszonych jest jej mniej o 50 proc.). Zdaniem niektórych badaczy taka forma konserwowania powoduje nawet wzrost przyswajalności niektórych mikroelementów, m.in. żelaza.

Kupując takie produkty należy sprawdzić, czy paczka nie była wcześniej rozmrażana i zamrażana powtórnie - warzywa powinny być luźne, a nie zbrylone. Unikajmy opakowań, w których wyczuwamy duże kawałki lodu, co może sugerować, że produkt niewłaściwie transportowano lub przechowywano.

/ 7Jak rozmrażać mrożonki?

Obraz
© Shutterstock.com

Dla zachowania wartości odżywczych ważny jest także sposób przyrządzania mrożonek. Zamiast gotowania, w trakcie którego do wody przechodzą cenne składniki, lepiej przygotować warzywa na parze. Tego typu produkty najlepiej przyrządzać od razu po wyjęciu z zamrażalnika lub rozmrażać bezpośrednio przed spożyciem (nigdy pod ciepłą wodą!). Jeśli nie będą poddawane obróbce termicznej, lepiej rozmrażać warzywa w lodówce niż w temperaturze pokojowej. Pamiętajmy, aby po rozmrożeniu - nawet częściowym - ponownie ich nie zamrażać. Może to bowiem spowodować rozwój niebezpiecznych dla zdrowia bakterii.

/ 7Mrożone ryby - na co zwrócić uwagę?

/ 7Niebezpieczna listeria

Obraz
© 123RF.COM

O ile wydawać by się mogło, że właściwe rozmrażanie do minimum zmniejsza ryzyko zatrucia po konsumpcji mrożonek, o tyle najnowsze doniesienia ze Stanów Zjednoczonych powinny wyczulić naszą uwagę. Większość mikroorganizmów (poza pasożytami) przeżywa bowiem zamrażanie. Federalny Zarząd ds. Kontroli Żywności i Leków (U.S. Food and Drug Administration, FDA) oświadczył, że firma CRF Frozen Foods wycofała z handlu ponad 350 artykułów sprzedawanych pod około czterdziestoma markami we wszystkich 50 stanach w USA, a także w niektórych prowincjach w Kanadzie. Wszystko za sprawą odnotowanych poważnych problemów zdrowotnych klientów, którzy zjedli te mrożonki i zarazili się listerią. Lekarze zaobserwowali u nich objawy podobne do tzw. "grypy żołądkowej", tj. biegunkę, nudności, wysoką gorączką, ból głowy i sztywność stawów.

Specjaliści podkreślają, że bakterie powodujące listeriozę (łac. Listeria monocytogenes) są odporne na bardzo niskie temperatury, ale giną, gdy są poddane bardzo wysokim temperaturom. Infekcji można zapobiegać przestrzegając higieny i gotując pokarmy w wysokiej temperaturze.

/ 7Domowa mrożona włoszczyzna

Obraz
© Shutterstock.com

Zamiast sięgać po paczkę zmrożonego produktu, w szybki i prosty sposób można przygotować domową mieszankę, która posłuży potem jako baza do bulionu. Wystarczy pokroić w plasterki 1-2 pęczki włoszczyzny, zawinąć w woreczek do zamrażania i schować do zamrażalnika. To znacznie ułatwi nam przygotowywanie zup, a także wywaru do risotto lub pęczotto.

/ 7Jak przechowywać mrożonki?

Obraz
© 123RF.COM

Trzeba pamiętać, że tak przechowywana żywność nie jest wieczna. W domowej zamrażarce jedzenie może być bezpiecznie przechowywane przez 3 do 12 miesięcy bez pogorszenia ich jakości. Ważne jest też opakowanie, w którym będziemy przechowywać żywność. Owoce najlepiej włożyć do plastikowego pojemnika lub sztywnej przezroczystej torebki. Mięso zawińmy w folię aluminiową i przyklejmy karteczkę z informacją o dacie mrożenia.

Wybrane dla Ciebie
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu