Kaloryczny, ale...
Baza mascarpone, czyli śmietana, sprawia, że ser jest dość kalorycznym przysmakiem - 100 g produktu dostarcza blisko 400 kcal. Dlatego powinniśmy spożywać go z umiarem, ponieważ objadanie się takimi "energetycznymi bombami" może skutkować nadwagą i otyłością, a w konsekwencji także licznymi chorobami (np. cukrzycą) oraz dolegliwościami ze strony układu krążenia.
Jednak warto też pamiętać, że mascarpone, jak wiele innych mleczno-śmietanowych przysmaków, oprócz kalorii dostarcza także wiele cennych mikroelementów. Przede wszystkim wapnia, pozytywnie wpływającego na kości i zęby, ale także układ mięśniowy czy serce. Powinny to wziąć pod uwagę zwłaszcza kobiety po ukończeniu 50. roku życia, którym spada w organizmie poziom tego minerału, a kości stają się coraz słabsze, czego konsekwencją często bywa osteoporoza.
Powstający ze śmietany serek mascarpone to także bogate źródło nasyconych kwasów tłuszczowych, które dostarczają organizmowi skoncentrowanej formy energii i odgrywają trudną do przecenienia rolę w transportowaniu rozpuszczalnych w nich witamin: A, D, E i K. Z niektórych badań wynika, że mogą mieć również znaczenie w hamowaniu rozwoju komórek nowotworowych.