Nabiał prosto z Włoch
Ojczyzną mascarpone, podobnie jak wielu innych serowych przysmaków, jest słoneczna Italia. Jego historia rozpoczęła się prawdopodobnie w XVI wieku, w północnym regionie Włoch - Lombardii, gdzie do dziś wytwarza się najlepsze odmiany tego specjału, nazywanego tam poetycko "mascarpone mascherga", czyli "mleczny kwiat".
Pomysł na mascarpone narodził się dość przypadkowo, serowarzy szukali bowiem pomysłu na wykorzystanie śmietany powstałej w procesie produkcyjnym parmezanu. Okazało się, że w wyniku reakcji z bakteriami kwasu mlekowego można uzyskać z niej znakomity, kremowy przysmak.
Przed wiekami, w Lombardii mascarpone wytwarzano tylko w sezonie jesienno-zimowym i sprzedawano w płóciennych woreczkach. Na jego unikalny smak wpływała śmietanka z mleka pochodzącego od krów karmionych specjalną mieszanką ziół, kwiatów i traw.
Dziś nowoczesna technologia pozwala produkować mascarpone przez cały rok, a ser wytwarza się już nie tylko w Lombardii, ale na całym świecie, także w Polsce. Śmietanę, uzyskaną po odwirowaniu świeżego mleka, podgrzewa się do temperatury 85-90 stopni, a następnie wzbogaca substancjami koagulującymi i zakwaszającymi. Przez następne godziny zostaje odsączona serwatka, a ser w bardzo szybkim tempie dojrzewa. Dzięki ciągłemu wirowaniu mascarpone uzyskuje jednolitą kremową konsystencję.