Pomidorowa z mascarpone
Składniki: 400 g pomidorów krojonych w puszce, 2 x 500 g pomidorowej passaty, 600 ml bulionu warzywnego, 3 ząbki czosnku, 2 łodygi selera naciowego, 1 cebula, 1 marchewka, duża garść świeżej bazylii, sól i pieprz, cukier, tymianek, oregano, oliwa z oliwek, mascarpone.
Przygotowanie: W garnku na rozgrzanej oliwie smażymy przez kilka sekund rozdrobniony czosnek. Następnie wrzucamy resztę pokrojonych warzyw (seler naciowy, cebula, marchewka) i smażymy około 10 minut. Kiedy już warzywa są miękkie wrzucamy do garnka pomidory z puszki, dwa kartoniki pomidorowej passaty oraz wlewamy wodę bądź bulion. Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 30 minut. Kiedy zupa jest już ugotowana doprawiamy ją solą, pieprzem i cukrem. Dodajemy oregano i tymianek. Wrzucamy dużą garść świeżej bazylii i całość rozdrabniamy przy pomocy blendera na gładki krem. Podajemy z dużym "kleksem" z mascarpone.