Dania z kalarepy
Warzywo możemy też pokroić i ugotować na parze albo udusić w wywarze drobiowym lub wołowym. Gdy zmięknie, ucieramy na puree, z dodatkiem odrobiny masła, soku z cytryny, kopru, soli i pieprzu, uzyskując pyszną przystawkę albo dodatek do dań mięsnych. Podobną rolę mogą odegrać grillowane plastry kalarepy.
Dobrym pomysłem jest także marynowana kalarepa z cebulą. Oba warzywa kroimy na plasterki i wkładamy do lodowatej wody, do której dodajemy 4 łyżki soli. Moczymy kilkanaście godzin, a później odcedzamy i przekładamy do małej miski. Przygotowujemy zalewę - doprowadzamy do wrzenia 2 szklanki octu z cukrem (niepełna szklanka), 5 łyżkami nasion selera naciowego, łyżką gorczycy i szczyptą kurkumy, gotujemy 10 minut, mieszając, by cukier się rozpuścił. Polewamy marynatą warzywa, studzimy i wstawiamy pod przykryciem do lodówki na trzy dni.