Decydując się na kupno mielonki, musimy mieć świadomość, że każdy taki produkt zawiera środki konserwujące. - Konserwanty - azotan potasu lub sodu - zabezpieczają produkt przed rozwojem potencjalnie śmiertelnej toksyny botulinowej. Oba konserwanty mają udowodnione umiarkowane działanie rakotwórcze (wywołują między innymi raka żołądka), ale nie ma niestety alternatywy dla tego konserwantu - wyjaśnia specjalistka ds. żywienia człowieka.
Jakie więc mielonki powinniśmy wybierać? - Najlepsze konserwy będą miały dużo mięsa, odrobinę tłuszczu, sól i niestety zawsze środek konserwujący - azotan potasu lub sodu. W większości znajdziemy także stosunkowo nieszkodliwe stabilizatory pod postacią fosforanów - tłumaczy dietetyczka.
Uzbrojeni w tą wiedzę, przyjrzyjmy się informacjom umieszczonym na etykietach naszych konserw.