Masło orzechowe
Różnych produktów można się spodziewać w takim zestawieniu, jednak masło orzechowe wydaje się tu nie na miejscu. Ale tylko pozornie. Oczywiście naturalne masło - bez dodatku cukru. Ten produkt zawiera dużo białka i nienasyconych tłuszczów, które na długo pozwalają nam się nasycić i nie sięgać po kolejne przekąski. Znajduje to też potwierzenie w badaniach. Dr Dariush Mozaffarian, kardiolog i epidemiolog z Harvard School of Public Health powołuje się na trwające od 12 do 20 lat obserwacje ponad 120 tys. pracowników amerykańskiej służby zdrowia. Co z nich wynika? Aby się odchudzić, nie wystarczy jeść mniej tłuszczów, ponieważ największy ubytek masy ciała uzyskiwały osoby, które jadły więcej jogurtów i orzechów, a nawet masła orzechowego.
Masło orzechowe nie tylko zapobiega tyciu, ale też przyspiesza rozwój mięśni i ma dobroczynne działania na skórę (uelastycznia ją i zapobiega zmarszczkom). Warto jednak pamiętać, że będzie miało dobroczynny wpływ na naszą figurę tylko wtedy, jeśli nie posmarujemy nim np. białej bułki. Wybierajmy ciemne pieczywo pełnoziarniste lub chrupkie też z pełnego ziarna.