Grejpfrut
Nie przez wszystkich jest lubiany, a szkoda. Regularne spożywanie tego owocu to jeden z najskuteczniejszych sposobów na zdrowe chudnięcie bez dodatkowych wyrzeczeń. Dr Ken Fujiok ze Scripps Clinic w San Diego przeprowadził badanie, w którym wzięło udział osób 100 osób cierpiących na nadwagę. Część z nich dostawała pigułki z ekstraktem z grejpfruta, piła sok lub jadła miąższ owocu. Reszta dostawała placebo. Nikt z badanych nie zmienił swojej dotychczasowej diety. Po trzech miesiącach naukowiec zauważył, że osoby z grupy grejpfrutowej straciły na wadze. Badani, którzy jedli owoce średnio 1,6 kg, pijący sok - 1,5 kg, a łykający ekstrat - 1,1 kg. W grupie z placebo spadek wagi był znikomy - jedynie 0,2 kg. Dr Fujiok zauważył, że spożywanie grejpfruta przyspiesza tempo przemiany materii i obniża poziom produkowanej insuliny, a więc wpływa na poziom cukru we krwi (po zjedzeniu owocu poziom we krwi rośnie, a potem spada bardzo powoli, dzięki czemu nie odczuwamy napadu wilczego głodu.) Żeby grejpfrut miał szansę
zadziałać, musimy go jeść (lub pić sok z tego owocu) regularnie, najlepiej przed każdym posiłkiem.