Jajka
Jednym z najważniejszych sprzymierzeńców w walce z otyłością są jajka. O ile nie mamy zbyt wysokiego poziomu cholesterolu (podnosi go żółtko), powinniśmy zaczynać dzień od jajek przynajmniej 3-4 razy w tygodniu. Najcenniejsze jest białko. Żaden inny produkt nie zwiera go tak dużo, a przy tym białko z jaj jest najlepiej wchłanialne. Dzięki tak wysokiej zawartości tego składnika jesteśmy w stanie nasycić się znacznie bardziej, niż gdybyśmy zjedli śniadanie oparte na węglowodanach (tak samo kaloryczne). Potwierdziły to badania przeprowadzone na 30 otyłych osobach. Ci z uczestników, którzy na śniadanie zjadali jajecznicę z dwóch jaj w kolejnych godzinach zjadali mniej niż osoby, które dostawały równie kaloryczne śniadania oparte na węglowodanach. Dzieje się tak dlatego, że białko zapobiega wahaniom poziomu cukru we krwi. A to właśnie jego nagły spadek sprawia, że czujemy przypływ głodu. Białko to niejedyny wartościowy składnik jaj. Schudnąć pozwolą nam także zawarte w nim witaminy A i B12. Szczególnie istotna
jest ta druga, która odpowiada za rozbijanie komórek tłuszczu.