Bananowe lody na patyku
Banany, jak każde owoce, kojarzą nam się z deserami. Ze względu na swoją konsystencję (są zazwyczaj twardawe) idealnie nadają się do przygotowania prostych lodów.
Składniki: trzy duże banany, cztery łyżki dobrego kakao, trzy łyżeczki cukru waniliowego, pół szklanki mleczka kokosowego, szczypta soli, patyczki i foremki do lodów (mogą być także małe, papierowe kubeczki).
Przygotowanie: banany kroimy w plasterki i wrzucamy do blendera. W garnuszku podgrzewamy mleczko kokosowe z cukrem waniliowym i szczyptą soli. Gdy cukier się rozpuści, zalewamy mleczkiem kakao i zaparzamy je. Po wystudzeniu masę kakaową dodajemy do blendera z bananami. Miksujemy dokładnie i wlewamy do kubeczków. W każdy wbijamy patyczek i wstawiamy do zamrażarki. Po ścięciu się masy kubeczki przecinamy i wyjmujemy lodowy, bananowy deser. Można delikatnie polać go miodem i obsypać posiekanymi migdałami.