Chlorek magnezu - E511
Istnieje szereg związków chemicznych o symbolu E, które nie są szkodliwe dla naszego organizmu. Występują w roli naturalnych barwników, środków pomocniczych do pakowania lub jako regulatory kwasowości. Tak jest np. w przypadku E511. Jest to chlorek magnezu zupełnie nieszkodliwy dla zdrowia. Czy wiecie do jakich produktów spożywczych jest dodawany?
Chlorek magnezu, czyli E511 znajduje się na liście dodatków E do żywności, która została stworzona przez Komitet Naukowy Technologii Żywności. Występuje w grupie środków pomocniczych. Są to wszystkie związki chemiczne o numerach E500-E599. Zostały one dopuszczone do użytku w krajach Unii Europejskiej.
Chlorek magnezu to związek nieorganiczny, sól. Mocno pochłania wilgoć i bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie.
Otrzymujemy go różnymi sposobami:
- z karnalitu, czyli z podwójnego chlorku potasu i chlorku magnezu,
- poprzez kwas solny stosowany na innego rodzaju związki chemiczne,
- w procesie odparowywania wody morskiej, gdzie powstaje azjatycka przyprawa o 95 % zawartości chlorku magnezu.
Chlorek magnezu (E511) w żywności
E511 jest regulatorem kwasowości dodawanym najczęściej do warzyw. Ma funkcje wiążące, utwardzające. Jest także rozpuszczalnikiem i nośnikiem. W produkcji żywności jest naturalnym składnikiem soli kamiennej i morskiej. Znajdziemy go również w składzie mleka modyfikowanego dla niemowląt, w napojach gazowanych czy w warzywach pakowanych do puszek.
Chlorek magnezu w medycynie
E511 jest bardzo dobrze wchłaniany przez nasz organizm, dlatego znalazł szerokie zastosowanie w medycynie. Chlorek magnezu jest pomocny w leczeniu niedoboru magnezu, depresji, cukrzycy. W związku z dużą higroskopijnością i nieprzyjemnym smakiem nie jest często stosowany w postaci tabletek doustnych.
Możemy go dodawać natomiast do kąpieli (2 szklanki chlorku magnezu na wannę pełną ciepłej wody). Chlorek magnezu pomocny będzie również przy moczeniu nóg oraz przy problemach z nadmierną potliwością ciała. Pomaga także w bólach mięśni i stawów.
Czym jest Roztwór Delbet?
Chlorek magnezu zmieszany z przegotowaną, ostudzoną wodą (w proporcji 33,3 g chlorku magnezu na 1 litr wody) jest stosowany jako Roztwór Delbet i nadaje się do picia. Przygotowany napój wpływa na stany chronicznego zmęczenia, wzmożonego stresu czy bóle głowy.
Nazwę roztworu zawdzięczamy Pierre'owi Delbet, który zajmował się leczeniem różnego typu schorzeń właśnie chlorkiem magnezu. Profesor wykazał również, że E511 wpływa pozytywnie na stan włosów, paznokci i stany zapalne skóry.
Skutki uboczne stosowania E511
Maksymalna dzienna dawka chlorku magnezu wynosi 360 mg – 410 mg. Osoby cierpiące na zwapnienie, problemy naczyniowo-sercowe, żyjące w stresie lub starzejące się powinny zwiększyć maksymalną dawkę o 100 mg. Jego nadmiar w organizmie może spowodować ostrą biegunkę.
Czy wiesz, że...
- Chlorek magnezu doskonale oczyszcza krew, tym samym odkwaszając nasz organizm.
- Istnieje związek pomiędzy stosowaniem chlorku magnezu a hamowaniem rozwoju nowotworów.
- E511 powinien być stosowany przez kobiety mające problem z zaburzeniami miesiączkowania. Zmniejsza on objawy PMS, reguluje poziom hormonów oraz wpływa odprężająco.
Magdalena Bury