Chłodnik z botwinki
Najpopularniejszy polski chłodnik przygotowujemy z botwinki, czyli młodych buraczków. Potrzebujemy: pęczek botwinki, dwa ogórki, rzodkiewkę, szklankę kefiru, szklankę jogurtu, szklankę kwaśnej śmietany, pęczek koperku, łyżkę soku z cytryny, ząbek czosnku, łyżeczkę cukru, łyżeczkę octu, sól, pieprz, dwa jajka. Botwinkę myjemy, obieramy buraczki i kroimy na kawałki. Do garnka wlewamy szklankę wody, wrzucamy botwinkę, solimy, dodajemy ocet i gotujemy do miękkości. Studzimy. Ogórki i rzodkiewki kroimy w kostkę, koperek siekamy. Dodajemy je do ostudzonej botwinki, wlewamy śmietanę, kefir i jogurt. Doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo.