Chłodnik nie tylko z botwinki. Zupy na gorące dni w kilku wersjach
Porcja orzeźwienia
Lato zbliża się wielkimi krokami, a to znaczy, że coraz częściej będziemy przygotowywać dania, które pozwolą nam się ochłodzić, a nie rozgrzać. W ciepłe dni, gdy nie mamy ochoty na gorące, sycące zupy, na myśl natychmiast przychodzą nam chłodniki. Te zupy, podawane na zimno, nie tylko orzeźwiają, ale również dostarczają mnóstwo zdrowych mikroelementów i witamin. Chłodniki przygotowuje się bardzo prosto, a przepisów na nie jest wiele. My mamy dziś pięć propozycji na pyszne i różnorodne chłodniki.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Chłodnik z botwinki
Najpopularniejszy polski chłodnik przygotowujemy z botwinki, czyli młodych buraczków. Potrzebujemy: pęczek botwinki, dwa ogórki, rzodkiewkę, szklankę kefiru, szklankę jogurtu, szklankę kwaśnej śmietany, pęczek koperku, łyżkę soku z cytryny, ząbek czosnku, łyżeczkę cukru, łyżeczkę octu, sól, pieprz, dwa jajka. Botwinkę myjemy, obieramy buraczki i kroimy na kawałki. Do garnka wlewamy szklankę wody, wrzucamy botwinkę, solimy, dodajemy ocet i gotujemy do miękkości. Studzimy. Ogórki i rzodkiewki kroimy w kostkę, koperek siekamy. Dodajemy je do ostudzonej botwinki, wlewamy śmietanę, kefir i jogurt. Doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo.
Chłodnik z czerwonej papryki
Upieczona czerwona papryka staje się bardzo słodka i aromatyczna. Jest idealna do sałatek, ale możemy z niej przygotować również znakomity chłodnik. Składniki: dwie czerwone papryki, kilka pomidorów, natka pietruszki, szczypiorek, ocet winny, sól. Paprykę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez 20 minut. Obieramy ją ze skórki i usuwamy nasiona. Pomidory polewamy wrzątkiem i usuwamy skórkę. Natkę i szczypiorek siekamy. Paprykę i pomidory miksujemy z octem i solą. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta, dodajemy trochę wody. Schładzamy wszystko, przed podaniem posypujemy natką i szczypiorkiem.
Chłodnik z ogórkiem i koperkiem
Kraje bałkańskie słyną z chłodników. Jednym z nich jest tarator, czyli chłodnik z ogórkiem, robiony na bazie gęstego jogurtu. Potrzebujemy: kilka ogórków, koperek, ząbek czosnku, jogurt naturalny, oliwę z oliwy, sok z cytryny, sól i pieprz. Ogórki ścieramy na tarce i wkładamy do miski. Dodajemy posiekany koperek, czosnek i pozostałe składniki. Mieszamy i wstawiamy do lodówki na godzinę.
Gazpacho
Gazpacho to nieodłączny element każdego letniego obiadu w Hiszpanii. Przygotowanie tej zupy jest banalnie proste, a efekt znakomity. Składniki: kilogram pomidorów, dwa małe ogórki, pół papryki, pół cebuli, ząbek czosnku, łyżka soku z limonki lub cytryny, dwie łyżeczki octu winnego, szklankę miąższu z białego pieczywa, oliwa, sól i pieprz. Pomidory obieramy, kroimy na kawałki, usuwamy nasiona. Dodajemy pokrojone w kostkę ogórki, cebulę, czosnek oraz paprykę. Dodajemy sok z limonki, ocet, oliwę oraz pieczywo. Dokładnie miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem i chłodzimy w lodówce co najmniej dwie godziny.
Chłodnik z truskawkami
Chłodniki przygotujemy nie tylko z warzyw, ale i z owoców. Bardzo lubią je dzieci, ale i dorośli nie odmówią sobie tej przyjemności. Potrzebujemy: kilogram truskawek, dwie łyżki cukru pudru, dwie szklanki jogurtu naturalnego, kilka listków mięty. Połowę truskawek kroimy drobno i posypujemy cukrem, drugą połowę na ćwiartki. Wrzucamy wszystko do miski, dodajemy jogurt i mieszamy. Schładzamy godzinę, zupę podajemy posypaną siekaną miętą.