Chłodnik nie tylko z botwinki. Zupy na gorące dni w kilku wersjach

Obraz
Źródło zdjęć: © Getty Images

/ 6Porcja orzeźwienia

Obraz
© Getty Images

Lato zbliża się wielkimi krokami, a to znaczy, że coraz częściej będziemy przygotowywać dania, które pozwolą nam się ochłodzić, a nie rozgrzać. W ciepłe dni, gdy nie mamy ochoty na gorące, sycące zupy, na myśl natychmiast przychodzą nam chłodniki. Te zupy, podawane na zimno, nie tylko orzeźwiają, ale również dostarczają mnóstwo zdrowych mikroelementów i witamin. Chłodniki przygotowuje się bardzo prosto, a przepisów na nie jest wiele. My mamy dziś pięć propozycji na pyszne i różnorodne chłodniki.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Chłodnik z botwinki

Obraz
© Getty Images

Najpopularniejszy polski chłodnik przygotowujemy z botwinki, czyli młodych buraczków. Potrzebujemy: pęczek botwinki, dwa ogórki, rzodkiewkę, szklankę kefiru, szklankę jogurtu, szklankę kwaśnej śmietany, pęczek koperku, łyżkę soku z cytryny, ząbek czosnku, łyżeczkę cukru, łyżeczkę octu, sól, pieprz, dwa jajka. Botwinkę myjemy, obieramy buraczki i kroimy na kawałki. Do garnka wlewamy szklankę wody, wrzucamy botwinkę, solimy, dodajemy ocet i gotujemy do miękkości. Studzimy. Ogórki i rzodkiewki kroimy w kostkę, koperek siekamy. Dodajemy je do ostudzonej botwinki, wlewamy śmietanę, kefir i jogurt. Doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo.

/ 6Chłodnik z czerwonej papryki

Obraz
© Getty Images

Upieczona czerwona papryka staje się bardzo słodka i aromatyczna. Jest idealna do sałatek, ale możemy z niej przygotować również znakomity chłodnik. Składniki: dwie czerwone papryki, kilka pomidorów, natka pietruszki, szczypiorek, ocet winny, sól. Paprykę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez 20 minut. Obieramy ją ze skórki i usuwamy nasiona. Pomidory polewamy wrzątkiem i usuwamy skórkę. Natkę i szczypiorek siekamy. Paprykę i pomidory miksujemy z octem i solą. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta, dodajemy trochę wody. Schładzamy wszystko, przed podaniem posypujemy natką i szczypiorkiem.

/ 6Chłodnik z ogórkiem i koperkiem

Obraz
© Getty Images

Kraje bałkańskie słyną z chłodników. Jednym z nich jest tarator, czyli chłodnik z ogórkiem, robiony na bazie gęstego jogurtu. Potrzebujemy: kilka ogórków, koperek, ząbek czosnku, jogurt naturalny, oliwę z oliwy, sok z cytryny, sól i pieprz. Ogórki ścieramy na tarce i wkładamy do miski. Dodajemy posiekany koperek, czosnek i pozostałe składniki. Mieszamy i wstawiamy do lodówki na godzinę.

/ 6Gazpacho

Obraz
© Getty Images

Gazpacho to nieodłączny element każdego letniego obiadu w Hiszpanii. Przygotowanie tej zupy jest banalnie proste, a efekt znakomity. Składniki: kilogram pomidorów, dwa małe ogórki, pół papryki, pół cebuli, ząbek czosnku, łyżka soku z limonki lub cytryny, dwie łyżeczki octu winnego, szklankę miąższu z białego pieczywa, oliwa, sól i pieprz. Pomidory obieramy, kroimy na kawałki, usuwamy nasiona. Dodajemy pokrojone w kostkę ogórki, cebulę, czosnek oraz paprykę. Dodajemy sok z limonki, ocet, oliwę oraz pieczywo. Dokładnie miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem i chłodzimy w lodówce co najmniej dwie godziny.

/ 6Chłodnik z truskawkami

Obraz
© Getty Images

Chłodniki przygotujemy nie tylko z warzyw, ale i z owoców. Bardzo lubią je dzieci, ale i dorośli nie odmówią sobie tej przyjemności. Potrzebujemy: kilogram truskawek, dwie łyżki cukru pudru, dwie szklanki jogurtu naturalnego, kilka listków mięty. Połowę truskawek kroimy drobno i posypujemy cukrem, drugą połowę na ćwiartki. Wrzucamy wszystko do miski, dodajemy jogurt i mieszamy. Schładzamy godzinę, zupę podajemy posypaną siekaną miętą.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki