Naturalny sok czy słodzona mikstura?
Soki są bogatym źródłem witaminy C, błonnika, karotenoidów i wielu składników mineralnych, m.in. potasu i magnezu. Warto jednak sprawdzić czy to, co pijemy jest 100 proc. sokiem, nektarem czy napojem. Ten pierwszy jest źródłem zdrowia, a dwa ostatnie m.in. wielu pustych kalorii. Soki, pomimo że mają długi okres przydatności do spożycia, nie zawierają konserwantów. Pozwala na to pasteryzacja i ich sterylne rozlewanie do opakowań na nowoczesnych liniach technologicznych. "Nektar to rozcieńczony wodą, świeży, lub odtworzony z koncentratu sok z dodatkiem cukru. W jednym kartonie jest zwykle jeden litr nektaru, a więc oprócz soku, także 20 łyżeczek cukru i 440 ml wody" - czytamy w raporcie "Soki owocowe 100 proc. - produkty niezbędne w racjonalnym żywieniu". Jeszcze bardziej rozcieńczonym sokiem jest napój. Stopień jego rozcieńczenia ustala sam producent. Napoje mogą zawierać od 5 do 20 proc. soku z owoców, cukier, syntetyczne barwniki i chemiczne konserwanty. W przypadku tego typu produktów nie zawsze cena będzie gwarancją jakości. Należy sprawdzać skład, a im więcej cukru dodatkowego oraz konserwantów i barwników, tym gorszy wybór.