Sztuczny miód w natarciu
Im tańszy produkt, tym gorsza jakość. Jednak również droższe propozycje mogą nas zawieźć. Mając już miód w domu warto sprawdzić jego krystalizację. Jeśli zmieni stan z półpłynnego na stały, mamy do czynienia z miodem naturalnym. Praktycznie każdy naturalny miód się krystalizuje (najczęściej w ciągu ok. 2-4 miesięcy). Z polskich miodów najdłużej krystalizuje się miód akacjowy – niekiedy nawet po roku. W ciągu paru tygodni krystalizują się natomiast miody wiosenne (rzepakowy, mniszkowy itp.). Na etykiecie warto sprawdzić datę rozlewu – tak najłatwiej obliczyć, kiedy miód powinien zmienić konsystencję. Idealnie płynna konsystencja mimo upływu czasu świadczy o jednym: oto miód syntetyczny. Innym sposobem będzie test z wodą. Miód sztuczny dużo szybciej rozpuszcza się, z kolei prawdziwy osiądzie na dnie naczynia.