Zupa cebulowa z grzanką
Składniki:
- 4 duże cebule,
- 4 łyżki masła,
- 4 ząbki czosnku,
- 4 szklanki bulionu (może być warzywny),
- 1/3 szklanki wytrawnego wina białego,
- 1/2 łyżeczki tymianku,
- 1/2 łyżeczki estragonu,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 4 kromki bagietki,
- 20 g sera żółtego (np. cheddar).
Przygotowanie:
Rozpuść masło i zeszklij na nim pokrojone w kostkę cebule i posiekane ząbki czosnku. Teraz dodaj wino i poczekaj, aż odparuje. Wsyp estragon, rozmaryn, gałkę muszkatołową, wszystko zalej bulionem i zagotuj całość. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i podpiecz kromki bagietki. Kiedy zupa zawrze, rozlej ją do żaroodpornych miseczek, na wierzchu każdej porcji połóż bagietkę i posyp ją serem. Zupę zapiecz w piekarniku przez 10 minut.