Pomysły na dania z kaszą bulgur
Bulgur gotowany
Składniki: 1/3 szklanki oliwy, 2 szklanki grubego bulguru (namoczonego i odsączonego), 1 drobno posiekana duża cebula, 1 łyżeczka soli, 3 szklanki wrzątku
*Wykonanie: *na dużym ogniu podgrzej oliwę w średnim rondlu. Wrzuć cebulę i smaż, aż zmięknie (ok. 3 minuty). Dodaj bulgur i sól. Wymieszaj, zmniejsz ogień do małego, wstaw pod rondel płytkę rozpraszającą ciepło i gotuj, aż bulgur będzie miękki i puszysty (ok. 30 minut). Podawaj na gorąco. Uwaga! Przed ugotowaniem namocz kaszę. Rozsyp ją na tacy i dokładnie przebierz, wyrzucając wszelkie śmieci. Wsyp do miski, zalej zimną wodą i mocz 10 minut. Wyjmuj rękami, wyciskając z niej tyle wody, ile się da i przekładaj do czystej miski.
Bulgur w sosie pomidorowym z przyprawami korzennymi
*Składniki: *1/4 szklanki oliwy, 1 średnia cebula, 3/4 kg bardzo dojrzałych pomidorów, obranych ze skórki i pokrojonych (wraz z sokiem), 1 szklanka grubego bulguru, namoczonego i odsączonego, 1,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego, 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu, 1/4 łyżeczki drobno mielonego czarnego pieprzu, 1/2 szklanki wrzątku
*Wykonanie: * na średnim ogniu podgrzej oliwę w dużym rondlu. Wrzuć cebulę i smaż, aż zrobi się miękka i szklista (ok. 5 minut). Dodaj pomidory wraz z sokiem, bulgur, ziele angielskie, cynamon i pieprz. Duś, aż bulgur przejdzie tłuszczem i przyprawami, a korzenie nabiorą aromatu (ok. 10 minut). Dolej wrzątek, nakryj rondel i zagotuj. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez kwadrans. Wsuń pod rondel płytkę rozpraszającą ciepło, zmniejsz ogień do małego i gotuj, aż burgul wchłonie całą wodę (20-25 minut). Podawaj na ciepło.
RAF
Przepisy pochodzą z książki: "Kuchnia arabska", May S. Bsisu, wyd. Klub Dla Ciebie, Warszawa 2007