Zupa grzybowa
Zupa grzybowa zajmuje drugie miejsce na liście najczęściej przygotowywanych zup wigilijnych. Tradycyjnie przygotowywało ją się z grzybów suszonych, których nigdy w żadnym polskim domu nie brakowało. Dziś można zrobić ją także ze świeżych, mrożonych grzybów. Jednak wersja tradycyjna jest najsmaczniejsza.
Składniki: włoszczyzna (marchew, pietruszka, kawałek selera, por), mała cebula, duża garść suszonych prawdziwków, dwie łyżki masła, trzy łyżki słodkiej śmietanki, trzy litry wody, szczypta mąki, liść laurowy, kilka ziarenek pieprzu, kilka ziarenek ziela angielskiego, sól, pieprz.
Suszone grzyby moczymy w zimnej wodzie i odstawiamy na noc. Następnego dnia odsączamy z wody i kroimy. Włoszczyznę i cebulę wkładamy do garnka wraz z grzybami. Wszystko zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy, aż grzyby i warzywa zmiękną. Zabielamy zupę zasmażką z masła i mąki oraz śmietaną. Podajemy z łazankami.