Bożonarodzeniowe zupy inne niż barszcz
Postne zupy to nie tylko barszcz. Oto kilka propozycji
Wigilijna zupa rybna
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć postnej zupy. Najczęściej jest to barszcz przygotowywany na różne sposoby. Jednak nie każdemu smak buraków przypada do gustu. Dlatego też nie tylko tradycja, ale i kulinarne gusta mogą spowodować, że zamiast barszczu podczas Wigilii pojawiają się inne zupy. Oto kilka z nich.
W niektórych regionach Polski na wigilijnych stołach bardzo często gościły zupy rybne. Także dziś można pokusić się o taką świąteczną alternatywę dla barszczu. Szczególnie, gdy zostaną nam resztki ryb z przygotowywania innych potraw.
Składniki: dwie głowy karpia (bez skrzeli i oczu), kawałki filetów karpia bez ości, liść laurowy, dwie marchewki, pietruszka, kawałek selera, por, mała cebula, sól, pieprz, sok z cytryny, łyżka cukru, dwie łyżki mąki, cztery łyżki gęstej, kwaśnej śmietany.
Rybie łby zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu około 20 minut. Dodajemy pokrojoną włoszczyznę i cebulę. Gotujemy chwilę i dodajemy pokrojone kawałki filetów. Kiedy warzywa będą miękkie, wyjmujemy gotowy. Bulion doprawiamy solą, cukrem i sokiem z cytryny oraz mąką i śmietaną. Podajemy z ziemniakami.
Zupa grzybowa
Zupa grzybowa zajmuje drugie miejsce na liście najczęściej przygotowywanych zup wigilijnych. Tradycyjnie przygotowywało ją się z grzybów suszonych, których nigdy w żadnym polskim domu nie brakowało. Dziś można zrobić ją także ze świeżych, mrożonych grzybów. Jednak wersja tradycyjna jest najsmaczniejsza.
Składniki: włoszczyzna (marchew, pietruszka, kawałek selera, por), mała cebula, duża garść suszonych prawdziwków, dwie łyżki masła, trzy łyżki słodkiej śmietanki, trzy litry wody, szczypta mąki, liść laurowy, kilka ziarenek pieprzu, kilka ziarenek ziela angielskiego, sól, pieprz.
Suszone grzyby moczymy w zimnej wodzie i odstawiamy na noc. Następnego dnia odsączamy z wody i kroimy. Włoszczyznę i cebulę wkładamy do garnka wraz z grzybami. Wszystko zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy, aż grzyby i warzywa zmiękną. Zabielamy zupę zasmażką z masła i mąki oraz śmietaną. Podajemy z łazankami.
Żur wigilijny
Żur to tradycyjna polska zupa, przygotowywana zawsze z bardzo skromnych składników, więc nie dziwi fakt, że jako postne danie wigilijne pojawiała się i nadal pojawia na naszych stołach. Choć nie jest bardzo popularna, to jednak bardzo smaczna.
Składniki: marchew, pietruszka, pół selera, kilka suszonych grzybów, liść laurowy, trzy ziarna ziela angielskiego, pół łyżki majeranku, pieprz, sól, butelka zakwasu na żurek, pół szklanki śmietany.
Grzyby zalewamy szklanką wody, czekamy aż namokną, odcedzamy, płuczemy i wrzucamy do garnka z dwoma litrami wody. Dodajemy pokrojone w kostkę warzywa, przyprawy i gotujemy, aż będą miękkie. Wlewamy zakwas, mieszamy dokładnie i dodajemy śmietanę.
Zupa migdałowa
Migdały i orzechy to składniki wielu wigilijnych dań. Dodaje się je do ryb, sałatek czy deserów. Jednak zupa z migdałów wcale nie jest czymś ekstrawaganckim. Na wielu stołach polskiej szlachty przed wiekami pojawiała się ona podczas Wigilii regularnie.
Składniki: szklanka migdałów w płatkach i szklanka migdałów całych (bez skórki) dwie łyżki masła, szklanka ugotowanej kaszy pęczak, pół szklanki słodkiej śmietany, litr mleka, kawałek cynamonu, dwa żółtka, cztery łyżki cukru.
Migdały mielimy bardzo drobno. Płatki migdałowe z kolei rumienimy lekko na suchej patelni. Do rondla wrzucamy masło, podgrzewamy je, dodajemy zmielone migdały, cukier i kaszę. Wszystko podsmażamy, zalewamy mlekiem, dodajemy śmietanę i gotujemy. Dodajemy cynamon. Na koniec roztrzepujemy żółtka i dodajemy do zupy, mocno mieszając, by jajko się nie ścięło.
Fasolowa ze śliwkami
Zupy w Polsce zawsze robiło się z tego, co było w domu. Suszona fasola i suszone śliwki to bardzo popularne zimowe zapasy. Dlatego też czasem na Wigilii pojawiała się właśnie zupa fasolowa.
Składniki: szklanka białej fasoli, pół szklanki suszonych śliwek, dwie łyżki miodu, łyżeczka gałki muszkatołowej, sól, skórka z jednej cytryny.
Fasolę zalewamy wodą. Odstawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy do miękkości w wodzie, w której się moczyła. Pod koniec gotowania solimy. Śliwki gotujemy do miękkości, odcedzamy, miksujemy z miodem i skórką z cytryny. Doprawiamy gałką muszkatołową. Do fasoli dodajemy zmiksowane śliwki i jeszcze trochę razem gotujemy. Dodajemy skórkę z cytryny, mieszamy i podajemy.