Bożonarodzeniowe zupy inne niż barszcz
Wigilijna zupa rybna
Postne zupy to nie tylko barszcz. Oto kilka propozycji
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć postnej zupy. Najczęściej jest to barszcz przygotowywany na różne sposoby. Jednak nie każdemu smak buraków przypada do gustu. Dlatego też nie tylko tradycja, ale i kulinarne gusta mogą spowodować, że zamiast barszczu podczas Wigilii pojawiają się inne zupy. Oto kilka z nich.
W niektórych regionach Polski na wigilijnych stołach bardzo często gościły zupy rybne. Także dziś można pokusić się o taką świąteczną alternatywę dla barszczu. Szczególnie, gdy zostaną nam resztki ryb z przygotowywania innych potraw.
Składniki: dwie głowy karpia (bez skrzeli i oczu), kawałki filetów karpia bez ości, liść laurowy, dwie marchewki, pietruszka, kawałek selera, por, mała cebula, sól, pieprz, sok z cytryny, łyżka cukru, dwie łyżki mąki, cztery łyżki gęstej, kwaśnej śmietany.
Rybie łby zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu około 20 minut. Dodajemy pokrojoną włoszczyznę i cebulę. Gotujemy chwilę i dodajemy pokrojone kawałki filetów. Kiedy warzywa będą miękkie, wyjmujemy gotowy. Bulion doprawiamy solą, cukrem i sokiem z cytryny oraz mąką i śmietaną. Podajemy z ziemniakami.