Zdrowy skład
Bez względu na to, jak skomponujemy bouquet garni, na pewno uzyskamy nie tylko smaczny, ale i zdrowy dodatek do potraw. Każdy jego składnik może bowiem pochwalić się dużymi wartościami odżywczymi. Najlepszym przykładem jest natka pietruszki, dostarczająca czterokrotnie więcej witaminy C niż owoce cytrusowe, a dodatkowo stanowiąca bogate źródło witaminy A, żelaza, magnezu, wapnia, potasu, miedzi, cennych flawonoidów i olejków eterycznych. Skarbnicą tych ostatnich jest też tymianek. Dzięki dużej zawartości tymolu, karwakrolu i cymolu działa odkażająco, rozkurczająco i bakteriobójczo.
Liść laurowy wykazuje właściwości detoksykacyjne i oczyszczające, obniża poziom cukru we krwi oraz wspomaga trawienie, a także pracę wątroby. Intensywnie pachnący rozmaryn pobudza, rozgrzewa, odświeża i usprawnia przemianę materii. Oregano jest silnym antybiotykiem, co odkrył już Hipokrates, nazywany "ojcem medycyny". Współczesne badania wykazały, że roślina zawdzięcza to przede wszystkim dużemu stężeniu olejków eterycznych, garbników oraz flawonoidów.
Estragon, charakteryzujący się specyficznym słodkawym zapachem i korzenno-ziołowym smakiem, reguluje trawienie i pobudza apetyt. Bazylia usprawnia pracę systemu pokarmowego, podkręca metabolizm i świetnie wpływa na układ nerwowy. Lubczyk to nie tylko silny afrodyzjak, ale też nasz sprzymierzeniec w zmaganiach z wzdęciami, niestrawnością oraz innymi dolegliwościami trawiennymi.