Bouquet garni – aromatyczny bukiet, który wzbogaci smak potraw

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com

/ 5Nie tylko do rosołu

Obraz
© iStock.com

Jest bez wątpienia jedną z wizytówek francuskiej sztuki kulinarnej. Jednak z powodzeniem sprawdzi się również w polskiej kuchni, słynącej przecież z pysznych zup, którym posłuży bukiet oszałamiająco pachnących ziół. Jak przygotować bouquet garni?

Bouquet garni oznacza "pęczek ziół", czyli genialną w swojej prostocie kombinację aromatycznych roślin, którą francuscy kucharze od wieków wzbogacają przygotowywane potrawy. W każdym regionie skład "bukietu" jest trochę inny, najbardziej klasyczny zestaw stanowią trzy gałązki natki pietruszki, jedna gałązka tymianku oraz liść laurowy, związane nicią kucharską (niegdyś używano po prostu bawełnianego sznurka) lub świeżymi liśćmi pora albo selera. Taka wiązanka wypełni zupy - m.in. domowy rosół - i inne potrawy wyjątkowym smakiem. Sprawdzamy, który składnik jest najzdrowszy i jak prawidłowo przygotować taki bukiecik.

/ 5Co to jest

Obraz
© iStock.com

W bouquet garni sprawdza się również oregano, estragon, rozmaryn, bazylia, trybula, cząber, lubczyk czy zapomniana dziś w Polsce bylica, którą niegdyś wplatano w wianki noszone przez młode dziewczyny podczas nocy świętojańskiej. Pęczek można też wzbogacić plasterkami korzenia selera, pietruszki czy marchewki. Niezwykłe efekty zapewnia dodanie do aromatycznego "bukietu" suszonej skórki pomarańczy lub cytryny, tak jak czynią to mieszkańcy francuskiej Prowansji. Na kolejnym slajdzie najzdrowsze przyprawy do kulinarnej wiązanki.

/ 5Zdrowy skład

Obraz
© iStock.com

Bez względu na to, jak skomponujemy bouquet garni, na pewno uzyskamy nie tylko smaczny, ale i zdrowy dodatek do potraw. Każdy jego składnik może bowiem pochwalić się dużymi wartościami odżywczymi. Najlepszym przykładem jest natka pietruszki, dostarczająca czterokrotnie więcej witaminy C niż owoce cytrusowe, a dodatkowo stanowiąca bogate źródło witaminy A, żelaza, magnezu, wapnia, potasu, miedzi, cennych flawonoidów i olejków eterycznych. Skarbnicą tych ostatnich jest też tymianek. Dzięki dużej zawartości tymolu, karwakrolu i cymolu działa odkażająco, rozkurczająco i bakteriobójczo.
Liść laurowy wykazuje właściwości detoksykacyjne i oczyszczające, obniża poziom cukru we krwi oraz wspomaga trawienie, a także pracę wątroby. Intensywnie pachnący rozmaryn pobudza, rozgrzewa, odświeża i usprawnia przemianę materii. Oregano jest silnym antybiotykiem, co odkrył już Hipokrates, nazywany "ojcem medycyny". Współczesne badania wykazały, że roślina zawdzięcza to przede wszystkim dużemu stężeniu olejków eterycznych, garbników oraz flawonoidów.
Estragon, charakteryzujący się specyficznym słodkawym zapachem i korzenno-ziołowym smakiem, reguluje trawienie i pobudza apetyt. Bazylia usprawnia pracę systemu pokarmowego, podkręca metabolizm i świetnie wpływa na układ nerwowy. Lubczyk to nie tylko silny afrodyzjak, ale też nasz sprzymierzeniec w zmaganiach z wzdęciami, niestrawnością oraz innymi dolegliwościami trawiennymi.

/ 5Jak zrobić bouquet garni

Obraz
© iStock.com

Tworzenie ziołowych kombinacji wymaga przestrzegania pewnych zasad. Nie powinno się bowiem łączyć ziół i przypraw o bardzo silnym aromacie. Nieprzypadkowo w najbardziej klasycznym zestawie delikatna natka pietruszki sąsiaduje z "mocnym" liściem laurowym. Istotne znaczenie ma również wielkość pęczka, proporcjonalna do objętości dania i naczynia, w którym go przyrządzamy. Niewielka wiązanka może zagubić się w wielkim garnku z zupą, natomiast zbyt duża potrafi zdominować smak potrawy.

Bouquet garni zazwyczaj dodawany jest do zup, wywarów, sosów i gulaszów. Wytrawni kucharze potrafią stworzyć kombinacje idealnie pasujące do konkretnej potrawy. "Jeśli gotujemy mięso dzikich ptaków, dodajemy jeszcze kilka jagód jałowca. Jako przyprawę do jagnięcia związujemy razem gałązkę rozmarynu, tymianku, cząbru, mięty i pietruszki; do duszonej wołowiny miętę zamieniamy na skórkę pomarańczy. Do wieprzowiny dodajemy gałązki świeżej szałwii, tymianku i majeranku, albo bierzemy te same zioła suszone i razem z oregano wsypujemy do muślinowej torebki. Owoce morza najlepsze są z koprem, estragonem i skórką cytryny" – pisał nieodżałowany krytyk kulinarny Piotr Adamczewski.

/ 5Jak używać?

Obraz
© iStock.com

Składniki bouquet garni związuje się zwykle nicią kuchenną lub bawełnianym sznurkiem, które w sezonie wiosenno-letnim warto zastąpić liśćmi młodego pora. We Francji bukiet łączy się niekiedy… bekonem. Jeśli używamy suszonych ziół, można umieścić je w sakiewce z gazy (niektórzy używają do tego celu papierowych filtrów do ekspresu). Walory smakowe wzrosną po dodaniu do niej ziela angielskiego, kilku ziaren pieprzu czy ząbka czosnku.

Tak przygotowaną kompozycję dodajemy do gotującej się potrawy, najlepiej na kwadrans przed końcem. Bouquet garni wyciągamy po uzyskaniu odpowiedniego aromatu.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść