Makaron z boczniakami i kurczakiem z nutą truflową
Składniki: 800 g piersi z kurczaka, 300 g boczniaków, 2 szalotki, 4 łodygi selera naciowego, 300 g sera Camembert, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki śmietany 18%, masło klarowane, 400 g makaronu spaghetti, oliwa z oliwek z truflami, 6 gałązek tymianku cytrynowego, 100 g orzechów laskowych utuczonych w moździerzu i uprażonych na suchej patelni, szczypta soli morskiej, szczypta czarnego pieprzu.
Przygotowanie: w misce mieszamy ze sobą pokrojonego kurczaka, rozgnieciony czosnek, gałązki tymianku, 3 łyżki oliwy z oliwek z truflami, sól oraz pieprz. Następnie przykrywamy folią spożywczą i trzymamy w lodówce przez 30 minut lub całą noc. Z marynaty zabieramy gałązki i smażymy ok. 8 minut na patelni. Masło klarowane rozgrzewamy na drugiej patelni i podsmażamy posiekaną szalotkę, czosnek oraz seler naciowy. Po 3 minutach wrzucamy boczniaki a po 5 minutach ser Camembert. Mieszamy aż sos się rozpuści. W osolonej wodzie gotujemy makaron al dente. Na patelnię z serem i warzywami wrzucamy kurczaka oraz śmietanę. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy jeszcze makaron i 1 łyżkę oliwy z oliwek z truflami. Mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Danie to warto podawać z uprażonymi orzechami laskowymi.
Przepis i zdjęcie czosnekwpomidorach.pl