Boczniaki - grzyby prosto z ogródka

Pospolite boczniaki są źródłem wielu cennych substancji, a dodatkowo są bardzo smaczne. Łatwo dostać je w warzywniakach, ale można je uprawiać również na balkonie lub w ogródku. Grzyby te obniżają poziom cholesterolu we krwi, niwelują objawy zmęczenia mięśni czy stawów. Ale to nie jedyne ich zalety. Oto kilka powodów, dla których poleca się sięgać po te produkty.

Obraz

/ 7Dlaczego warto jeść boczniaki?

Obraz
© 123RF.COM

Pospolite boczniaki są źródłem wielu cennych substancji, a dodatkowo są bardzo smaczne. Łatwo dostać je w warzywniakach, ale można je uprawiać również na balkonie lub w ogródku. Grzyby te obniżają poziom cholesterolu we krwi, niwelują objawy zmęczenia mięśni czy stawów. Ale to nie jedyne ich zalety. Oto kilka powodów, dla których poleca się sięgać po te produkty.

/ 7Smaczne i zdrowe

Obraz
© 123RF.COM

W ich składzie znajdziemy komplet witamin z grupy B, a także witaminę D i C (100 g pokrywa 15 proc. dziennego zapotrzebowania na ten składnik u osoby dorosłej). W odróżnieniu od leśnych grzybów są bogate w sole mineralne: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, selen, sód i cynk. Mogą po nie sięgać osoby na diecie, ponieważ są niskokaloryczne (35-50 kcal w 100 g świeżej masy owocników). Dodatkowym atutem jest niska zawartość tłuszczu, przy wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, np. kwasu alfa-linolenowego.

Naukowo dowiedziono, że ich regularna konsumpcja obniża stężenie cholesterolu i poziom cukru we krwi. Z kolei u osób z arteriosklerozą poprawia się stan naczyń krwionośnych. Ponadto, grzyby te zawierają ergotioneinę - przeciwutleniacz, który chroni komórki przed uszkodzeniami i starzeniem się. Warto wiedzieć, że nie tracą tego składnika nawet podczas gotowania.

W ekstrakcie boczniaka znajduje się aktywna substancja pleuran, która - jak udowodnili japońscy naukowcy - może powodować zmniejszanie guzów nowotworowych. Z kolei badacze ze Słowacji wyizolowali z boczniaka beta-glukan. Związek ten wzmacnia odporność organizmu i zwalcza niektóre nowotwory.

/ 7Jak wygląda uprawa boczniaków?

/ 7Smaczne o każdej porze dnia

Obraz
© 123RF.COM

Boczniaki są delikatne, dlatego należy je myć ostrożnie i niezbyt długo, aby nie nasiąknęły wodą. Najlepiej w kuchni sprawdzają się kruche kapelusze. Po ugotowaniu można je wykorzystać do sałatki, zupy, a także jako farsz do naleśników lub pierogów. Świetnie nadają się do omletu lub jako wegetariańska alternatywa dla klasycznego schabowego. Można je zamrażać, suszyć i marynować. Grillowane warto połączyć z serem i podać w formie pysznych tostów. W dalszej części artykułu proponujemy kilka inspirujących przepisów.

/ 7Makaron z boczniakami i kurczakiem z nutą truflową

Obraz

Składniki: 800 g piersi z kurczaka, 300 g boczniaków, 2 szalotki, 4 łodygi selera naciowego, 300 g sera Camembert, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki śmietany 18%, masło klarowane, 400 g makaronu spaghetti, oliwa z oliwek z truflami, 6 gałązek tymianku cytrynowego, 100 g orzechów laskowych utuczonych w moździerzu i uprażonych na suchej patelni, szczypta soli morskiej, szczypta czarnego pieprzu.

Przygotowanie: w misce mieszamy ze sobą pokrojonego kurczaka, rozgnieciony czosnek, gałązki tymianku, 3 łyżki oliwy z oliwek z truflami, sól oraz pieprz. Następnie przykrywamy folią spożywczą i trzymamy w lodówce przez 30 minut lub całą noc. Z marynaty zabieramy gałązki i smażymy ok. 8 minut na patelni. Masło klarowane rozgrzewamy na drugiej patelni i podsmażamy posiekaną szalotkę, czosnek oraz seler naciowy. Po 3 minutach wrzucamy boczniaki a po 5 minutach ser Camembert. Mieszamy aż sos się rozpuści. W osolonej wodzie gotujemy makaron al dente. Na patelnię z serem i warzywami wrzucamy kurczaka oraz śmietanę. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy jeszcze makaron i 1 łyżkę oliwy z oliwek z truflami. Mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Danie to warto podawać z uprażonymi orzechami laskowymi.

Przepis i zdjęcie czosnekwpomidorach.pl

/ 7Omlet z boczniakami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 3 roztrzepane jajka, 1 łyżka mleka, kilka boczniaków, pół czerwonej cebuli, mały kawałek pora, 1/2 łyżeczki tymianku, 1/2 łyżeczki rozmarynu, łyżka masła, łyżka oleju, sól, pieprz, rzeżucha.

Przygotowanie: cebulę i pora obrać i pokroić w cienkie półtalarki. Warzywa podsmażyć na oleju. Następnie połączyć jajka z mlekiem, dodać przyprawy i wylać na patelnię. Zostawić na patelni, aż jajka się zetną. Podawać na ciepło, posypać rzeżuchą.

/ 7Tosty z grillowanymi boczniakami

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości