Boczniaki - grzyby prosto z ogródka
Pospolite boczniaki są źródłem wielu cennych substancji, a dodatkowo są bardzo smaczne. Łatwo dostać je w warzywniakach, ale można je uprawiać również na balkonie lub w ogródku. Grzyby te obniżają poziom cholesterolu we krwi, niwelują objawy zmęczenia mięśni czy stawów. Ale to nie jedyne ich zalety. Oto kilka powodów, dla których poleca się sięgać po te produkty.
Dlaczego warto jeść boczniaki?
Pospolite boczniaki są źródłem wielu cennych substancji, a dodatkowo są bardzo smaczne. Łatwo dostać je w warzywniakach, ale można je uprawiać również na balkonie lub w ogródku. Grzyby te obniżają poziom cholesterolu we krwi, niwelują objawy zmęczenia mięśni czy stawów. Ale to nie jedyne ich zalety. Oto kilka powodów, dla których poleca się sięgać po te produkty.
Smaczne i zdrowe
W ich składzie znajdziemy komplet witamin z grupy B, a także witaminę D i C (100 g pokrywa 15 proc. dziennego zapotrzebowania na ten składnik u osoby dorosłej). W odróżnieniu od leśnych grzybów są bogate w sole mineralne: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, selen, sód i cynk. Mogą po nie sięgać osoby na diecie, ponieważ są niskokaloryczne (35-50 kcal w 100 g świeżej masy owocników). Dodatkowym atutem jest niska zawartość tłuszczu, przy wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, np. kwasu alfa-linolenowego.
Naukowo dowiedziono, że ich regularna konsumpcja obniża stężenie cholesterolu i poziom cukru we krwi. Z kolei u osób z arteriosklerozą poprawia się stan naczyń krwionośnych. Ponadto, grzyby te zawierają ergotioneinę - przeciwutleniacz, który chroni komórki przed uszkodzeniami i starzeniem się. Warto wiedzieć, że nie tracą tego składnika nawet podczas gotowania.
W ekstrakcie boczniaka znajduje się aktywna substancja pleuran, która - jak udowodnili japońscy naukowcy - może powodować zmniejszanie guzów nowotworowych. Z kolei badacze ze Słowacji wyizolowali z boczniaka beta-glukan. Związek ten wzmacnia odporność organizmu i zwalcza niektóre nowotwory.
Jak wygląda uprawa boczniaków?
Smaczne o każdej porze dnia
Boczniaki są delikatne, dlatego należy je myć ostrożnie i niezbyt długo, aby nie nasiąknęły wodą. Najlepiej w kuchni sprawdzają się kruche kapelusze. Po ugotowaniu można je wykorzystać do sałatki, zupy, a także jako farsz do naleśników lub pierogów. Świetnie nadają się do omletu lub jako wegetariańska alternatywa dla klasycznego schabowego. Można je zamrażać, suszyć i marynować. Grillowane warto połączyć z serem i podać w formie pysznych tostów. W dalszej części artykułu proponujemy kilka inspirujących przepisów.
Makaron z boczniakami i kurczakiem z nutą truflową
Składniki: 800 g piersi z kurczaka, 300 g boczniaków, 2 szalotki, 4 łodygi selera naciowego, 300 g sera Camembert, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki śmietany 18%, masło klarowane, 400 g makaronu spaghetti, oliwa z oliwek z truflami, 6 gałązek tymianku cytrynowego, 100 g orzechów laskowych utuczonych w moździerzu i uprażonych na suchej patelni, szczypta soli morskiej, szczypta czarnego pieprzu.
Przygotowanie: w misce mieszamy ze sobą pokrojonego kurczaka, rozgnieciony czosnek, gałązki tymianku, 3 łyżki oliwy z oliwek z truflami, sól oraz pieprz. Następnie przykrywamy folią spożywczą i trzymamy w lodówce przez 30 minut lub całą noc. Z marynaty zabieramy gałązki i smażymy ok. 8 minut na patelni. Masło klarowane rozgrzewamy na drugiej patelni i podsmażamy posiekaną szalotkę, czosnek oraz seler naciowy. Po 3 minutach wrzucamy boczniaki a po 5 minutach ser Camembert. Mieszamy aż sos się rozpuści. W osolonej wodzie gotujemy makaron al dente. Na patelnię z serem i warzywami wrzucamy kurczaka oraz śmietanę. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy jeszcze makaron i 1 łyżkę oliwy z oliwek z truflami. Mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Danie to warto podawać z uprażonymi orzechami laskowymi.
Przepis i zdjęcie czosnekwpomidorach.pl
Omlet z boczniakami
Składniki: 3 roztrzepane jajka, 1 łyżka mleka, kilka boczniaków, pół czerwonej cebuli, mały kawałek pora, 1/2 łyżeczki tymianku, 1/2 łyżeczki rozmarynu, łyżka masła, łyżka oleju, sól, pieprz, rzeżucha.
Przygotowanie: cebulę i pora obrać i pokroić w cienkie półtalarki. Warzywa podsmażyć na oleju. Następnie połączyć jajka z mlekiem, dodać przyprawy i wylać na patelnię. Zostawić na patelni, aż jajka się zetną. Podawać na ciepło, posypać rzeżuchą.