Jak wybrać polski czosnek?
Polski czy chiński? Zanim kupisz, dwa razy się zastanów. Różnią się bowiem nie tylko smakiem, ale i ilością skumulowanych cennych dla zdrowia składników.
Wbrew krążącym w sieci opisom nie każdy biały czosnek o regularnym kształcie to produkt sprowadzany z Chin. Aby się o tym przekonać, warto zapoznać się w opisanymi wcześniej najpopularniejszymi odmianami tego warzywa. Kupując czosnek – w supermarkecie lub u babci na straganie – to właśnie nazwa odmiany będzie jednym z wyznaczników ostatecznego zakupu. O wyborze powinna zadecydować także cena – te tańsze propozycje najczęściej sprowadzane są do naszego kraju z Chin – zazwyczaj polski czosnek jest trzy razy droższy. Ta niższa cena często utożsamiana jest z GMO i stosowaną w uprawie chemią – zdania w tym temacie są podzielone, nie mamy bowiem pewności w jaki sposób w konkretnym regionie Chin produkuje się czosnek. Dlatego też dużo lepszym pomysłem będzie zakup okazałych warkoczy u polskich rolników – zyskamy w ten sposób smaczny produkt i wesprzemy lokalnych producentów.