Biały czy czarny? To musisz wiedzieć o czosnku

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Magdalena Pomorska

/ 5Czosnek w polskiej kuchni

Obraz
© Shutterstock.com

Czosnek od wieków ceniony jest ze względu na charakterystyczny smak i właściwości prozdrowotne. Nic dziwnego więc, że to składnik wielu dań czy mikstur na odporność, a w dodatku obchodzi swoje święto 19 kwietnia. Niestety, producenci masowo oszukują na tym warzywie i coraz łatwiej zamiast intensywnie pachnącej główki w sklepach znajdziemy ząbki chińskiego lub portugalskiego czosnku, który nie umywa się do warkoczy znanych z polskich wsi. Jak rozpoznać dobry czosnek? I co skrywa w sobie ten o czarnych ząbkach? Oto kilka praktycznych podpowiedzi.

Niepozory czosnek to skarbnica mikroelementów i witamin m.in. witaminę A, C, PP, nikiel, kobalt czy chrom. Najcenniejsze są w nim olejki eteryczne zawierające allicynę i siarczki, które odpowiadają za charakterystyczny zapach oraz smak czosnku. Czosnek uważany jest za naturalny antybiotyk, działa bakteriobójczo i zbija wysoki cholesterol. Dzięki zawartym w nim antyoksydantom usuwa tzw. wolne rodniki i zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów. Na polskim rynku możemy znaleźć kilka odmian czosnku – czosnek biały nosi nazwę Huzar. Na uwagę zasługuje też Harnaś o różowawym odcieniu. Z kolei Jarus wyróżnia się jasnym, kremowobeżowym kolorem. Fioletowe ząbki to kolejno Mega i Orniak, przy czym ten drugi ma widoczne fioletowe żyłki na białej strukturze. A co z czosnkiem czarnym? O tym w dalszej części.

/ 5Czarny czosnek – dlaczego warto go jeść?

Obraz
© iStock.com

Ten fermentowany produkt to specjał kuchni azjatyckiej, a dokładnie koreańskiej, który zdobywa ogromną popularność w Stanach Zjednoczonych. Jako wyjątkowa przyprawa wzbogaca smak potraw o słodko-kwaśną nutę, przypominającą ocet balsamiczny. Co ważne, czosnek czarny od względem właściwości odżywczych znacznie przewyższa możliwości swojego białego odpowiednika.

Jego przygotowanie nie jest trudne, ale czasochłonne i kosztowne. Główki czosnku należy bowiem ciasno ułożyć w naczyniu żaroodpornym, a następnie zawinąć w folię aluminiową i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 60 stopni C. Po 40 dniach danie będzie gotowe, ale przez ten czas niestety nie można używać piekarnika. Jednak gotowy produkt można dostać już w niektórych sklepach internetowych i brytyjskich sieciach spożywczych. Sfermentowane ząbki zyskują nie tylko ciemną, mocną barwę, ale też zmieniają swoją konsystencję – z łatwością można je rozsmarować. Do zalet spożywania tej przyprawy zaliczyć można nie tylko ciekawy smak, ale też – jak twierdzą Koreańczycy – nieocenione działanie antynowotworowe. Po konsumpcji czarnego czosnku nie będziemy też cierpieć na nieświeży oddech.

/ 5Jak wybrać polski czosnek?

Obraz
© 123RF.COM

Polski czy chiński? Zanim kupisz, dwa razy się zastanów. Różnią się bowiem nie tylko smakiem, ale i ilością skumulowanych cennych dla zdrowia składników.

Wbrew krążącym w sieci opisom nie każdy biały czosnek o regularnym kształcie to produkt sprowadzany z Chin. Aby się o tym przekonać, warto zapoznać się w opisanymi wcześniej najpopularniejszymi odmianami tego warzywa. Kupując czosnek – w supermarkecie lub u babci na straganie – to właśnie nazwa odmiany będzie jednym z wyznaczników ostatecznego zakupu. O wyborze powinna zadecydować także cena – te tańsze propozycje najczęściej sprowadzane są do naszego kraju z Chin – zazwyczaj polski czosnek jest trzy razy droższy. Ta niższa cena często utożsamiana jest z GMO i stosowaną w uprawie chemią – zdania w tym temacie są podzielone, nie mamy bowiem pewności w jaki sposób w konkretnym regionie Chin produkuje się czosnek. Dlatego też dużo lepszym pomysłem będzie zakup okazałych warkoczy u polskich rolników – zyskamy w ten sposób smaczny produkt i wesprzemy lokalnych producentów.

/ 5Jak przechowywać czosnek?

Obraz
© Fotolia

Czosnek najlepiej przechowywać w przewiewnym, suchym miejscu o temperaturze pokojowej. Źle znosi niższe temperatury i wilgoć. Należy chronić go przed działaniem promieni słonecznych, które znacznie przyśpieszają kiełkowanie - co ważne, chiński czosnek mimo operowania słońca nie kiełkuje, a jest to wynik stosowanych środków podczas uprawy. Zdarza się, że chcąc przedłużyć jego świeżość, wkładamy czosnek do lodówki. To błąd! Straci swój smak, a w dodatku jest bardziej podatny w takich warunkach na procesy gnilne. Czosnek najlepiej obierać tuż przed wykorzystaniem do gotowania - łupina to jego naturalna ochrona.

/ 5Czosnek w kuchni - praktyczne wskazówki

Obraz
© Shutterstock.com

Czosnek przeciśnięty przez praskę to sposób na charakterny sos, aromatyczne grzanki czy dobrze doprawione pesto. Ale ząbki czosnku świetnie smakują po zamarynowaniu i upieczeniu. Jeśli nie mamy pod ręką praski do czosnku - możemy rozgnieść go bokiem noża, posolić, a następnie rozcierać powierzchnią noża i dodać do potraw. Ciekawym pomysłem będzie też upieczenie całej główki czosnku - uwolnione ząbki zaprezentują cały swój aromat. Po upieczeniu z dodatkiem oliwy i ziół będzie smakowitym i ładnym dodatkiem do past czy dań obiadowych.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna