Czosnek w polskiej kuchni
Czosnek od wieków ceniony jest ze względu na charakterystyczny smak i właściwości prozdrowotne. Nic dziwnego więc, że to składnik wielu dań czy mikstur na odporność, a w dodatku obchodzi swoje święto 19 kwietnia. Niestety, producenci masowo oszukują na tym warzywie i coraz łatwiej zamiast intensywnie pachnącej główki w sklepach znajdziemy ząbki chińskiego lub portugalskiego czosnku, który nie umywa się do warkoczy znanych z polskich wsi. Jak rozpoznać dobry czosnek? I co skrywa w sobie ten o czarnych ząbkach? Oto kilka praktycznych podpowiedzi.
Niepozory czosnek to skarbnica mikroelementów i witamin m.in. witaminę A, C, PP, nikiel, kobalt czy chrom. Najcenniejsze są w nim olejki eteryczne zawierające allicynę i siarczki, które odpowiadają za charakterystyczny zapach oraz smak czosnku. Czosnek uważany jest za naturalny antybiotyk, działa bakteriobójczo i zbija wysoki cholesterol. Dzięki zawartym w nim antyoksydantom usuwa tzw. wolne rodniki i zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów. Na polskim rynku możemy znaleźć kilka odmian czosnku – czosnek biały nosi nazwę Huzar. Na uwagę zasługuje też Harnaś o różowawym odcieniu. Z kolei Jarus wyróżnia się jasnym, kremowobeżowym kolorem. Fioletowe ząbki to kolejno Mega i Orniak, przy czym ten drugi ma widoczne fioletowe żyłki na białej strukturze. A co z czosnkiem czarnym? O tym w dalszej części.
Czarny czosnek – dlaczego warto go jeść?
Ten fermentowany produkt to specjał kuchni azjatyckiej, a dokładnie koreańskiej, który zdobywa ogromną popularność w Stanach Zjednoczonych. Jako wyjątkowa przyprawa wzbogaca smak potraw o słodko-kwaśną nutę, przypominającą ocet balsamiczny. Co ważne, czosnek czarny od względem właściwości odżywczych znacznie przewyższa możliwości swojego białego odpowiednika.
Jego przygotowanie nie jest trudne, ale czasochłonne i kosztowne. Główki czosnku należy bowiem ciasno ułożyć w naczyniu żaroodpornym, a następnie zawinąć w folię aluminiową i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 60 stopni C. Po 40 dniach danie będzie gotowe, ale przez ten czas niestety nie można używać piekarnika. Jednak gotowy produkt można dostać już w niektórych sklepach internetowych i brytyjskich sieciach spożywczych. Sfermentowane ząbki zyskują nie tylko ciemną, mocną barwę, ale też zmieniają swoją konsystencję – z łatwością można je rozsmarować. Do zalet spożywania tej przyprawy zaliczyć można nie tylko ciekawy smak, ale też – jak twierdzą Koreańczycy – nieocenione działanie antynowotworowe. Po konsumpcji czarnego czosnku nie będziemy też cierpieć na nieświeży oddech.
Jak wybrać polski czosnek?
Polski czy chiński? Zanim kupisz, dwa razy się zastanów. Różnią się bowiem nie tylko smakiem, ale i ilością skumulowanych cennych dla zdrowia składników.
Wbrew krążącym w sieci opisom nie każdy biały czosnek o regularnym kształcie to produkt sprowadzany z Chin. Aby się o tym przekonać, warto zapoznać się w opisanymi wcześniej najpopularniejszymi odmianami tego warzywa. Kupując czosnek – w supermarkecie lub u babci na straganie – to właśnie nazwa odmiany będzie jednym z wyznaczników ostatecznego zakupu. O wyborze powinna zadecydować także cena – te tańsze propozycje najczęściej sprowadzane są do naszego kraju z Chin – zazwyczaj polski czosnek jest trzy razy droższy. Ta niższa cena często utożsamiana jest z GMO i stosowaną w uprawie chemią – zdania w tym temacie są podzielone, nie mamy bowiem pewności w jaki sposób w konkretnym regionie Chin produkuje się czosnek. Dlatego też dużo lepszym pomysłem będzie zakup okazałych warkoczy u polskich rolników – zyskamy w ten sposób smaczny produkt i wesprzemy lokalnych producentów.
Jak przechowywać czosnek?
Czosnek najlepiej przechowywać w przewiewnym, suchym miejscu o temperaturze pokojowej. Źle znosi niższe temperatury i wilgoć. Należy chronić go przed działaniem promieni słonecznych, które znacznie przyśpieszają kiełkowanie - co ważne, chiński czosnek mimo operowania słońca nie kiełkuje, a jest to wynik stosowanych środków podczas uprawy. Zdarza się, że chcąc przedłużyć jego świeżość, wkładamy czosnek do lodówki. To błąd! Straci swój smak, a w dodatku jest bardziej podatny w takich warunkach na procesy gnilne. Czosnek najlepiej obierać tuż przed wykorzystaniem do gotowania - łupina to jego naturalna ochrona.
Czosnek w kuchni - praktyczne wskazówki
Czosnek przeciśnięty przez praskę to sposób na charakterny sos, aromatyczne grzanki czy dobrze doprawione pesto. Ale ząbki czosnku świetnie smakują po zamarynowaniu i upieczeniu. Jeśli nie mamy pod ręką praski do czosnku - możemy rozgnieść go bokiem noża, posolić, a następnie rozcierać powierzchnią noża i dodać do potraw. Ciekawym pomysłem będzie też upieczenie całej główki czosnku - uwolnione ząbki zaprezentują cały swój aromat. Po upieczeniu z dodatkiem oliwy i ziół będzie smakowitym i ładnym dodatkiem do past czy dań obiadowych.