Biały czy czarny? To musisz wiedzieć o czosnku
Czosnek w polskiej kuchni
Niepozory czosnek to skarbnica mikroelementów i witamin m.in. witaminę A, C, PP, nikiel, kobalt czy chrom. Najcenniejsze są w nim olejki eteryczne zawierające allicynę i siarczki, które odpowiadają za charakterystyczny zapach oraz smak czosnku. Czosnek uważany jest za naturalny antybiotyk, działa bakteriobójczo i zbija wysoki cholesterol. Dzięki zawartym w nim antyoksydantom usuwa tzw. wolne rodniki i zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów. Na polskim rynku możemy znaleźć kilka odmian czosnku – czosnek biały nosi nazwę Huzar. Na uwagę zasługuje też Harnaś o różowawym odcieniu. Z kolei Jarus wyróżnia się jasnym, kremowobeżowym kolorem. Fioletowe ząbki to kolejno Mega i Orniak, przy czym ten drugi ma widoczne fioletowe żyłki na białej strukturze. A co z czosnkiem czarnym? O tym w dalszej części.