Czarny czosnek – dlaczego warto go jeść?
Ten fermentowany produkt to specjał kuchni azjatyckiej, a dokładnie koreańskiej, który zdobywa ogromną popularność w Stanach Zjednoczonych. Jako wyjątkowa przyprawa wzbogaca smak potraw o słodko-kwaśną nutę, przypominającą ocet balsamiczny. Co ważne, czosnek czarny od względem właściwości odżywczych znacznie przewyższa możliwości swojego białego odpowiednika.
Jego przygotowanie nie jest trudne, ale czasochłonne i kosztowne. Główki czosnku należy bowiem ciasno ułożyć w naczyniu żaroodpornym, a następnie zawinąć w folię aluminiową i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 60 stopni C. Po 40 dniach danie będzie gotowe, ale przez ten czas niestety nie można używać piekarnika. Jednak gotowy produkt można dostać już w niektórych sklepach internetowych i brytyjskich sieciach spożywczych. Sfermentowane ząbki zyskują nie tylko ciemną, mocną barwę, ale też zmieniają swoją konsystencję – z łatwością można je rozsmarować. Do zalet spożywania tej przyprawy zaliczyć można nie tylko ciekawy smak, ale też – jak twierdzą Koreańczycy – nieocenione działanie antynowotworowe. Po konsumpcji czarnego czosnku nie będziemy też cierpieć na nieświeży oddech.